Slovensko potrebuje nový model ekonomického rastu, tvrdí Kollár

Monitor diskusnej relácie Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu, RTVS

Slovensko už jednu celú dekádu prešľapuje na mieste, tvrdí v súvislosti s prijatým rozpočtom verejných financií na rok 2016 a ďalším smerovaním ekonomiky SR poslanec NR SR Jozef Kollár (SKOK!). Slovensko potrebuje zásadnú celospoločenskú debatu o novom modele ekonomického rastu, povedal Jozef Kollár v dnešnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. "Ak slovenská ekonomika má byť schopná odolávať budúcim šokom, ktoré s určitosťou prídu, tak potom potrebuje postaviť svoj model rastu na troch kľúčových pilieroch" a tým sú – inovácie, vzdelávanie alebo školstvo a tretím je inkluzívny rast, ktorý znamená rovnomernejšiu deľbu bohatstva, zastavenie likvidácie strednej príjmovej skupiny, zastavenie prehlbovania ekonomických rozdielov medzi regiónmi Slovenska a podobne.

 

 

 

Poslanec parlamentu Jozef Kollár totiž tvrdí, že Slovensko tlačí pred sebou tri tipy dlhov – modernizačný, reformný ako aj dlhy implicitné a podmienené. Odpoveď na tieto dlhy podľa neho nedáva ani rozpočet na rok 2016, ale ani vyhliadka na roky 2017 a 2018. Prvý – modernizačný dlh sa týka napríklad stavu ciest 2. a 3. triedy, budov vo vlastníctve štátu, dlhu v zdravotníctve vo výške 430 miliónov eur a podobne. Druhý dlh – reformný je spôsobený tým, že kľúčové reformy sa spravili v rokoch 2004 – 2005 a nasledujúcu jednu celú dekádu "prešľapujeme na mieste". Novú vládu preto podľa Kollára dobehne potreba robiť nové zásadné reformy v zdravotníctve, školstve a aj reformu verejnej správy. Tretí dlh obsahuje dlhy implicitné a podmienené. "Implicitné záväzky, to je rozdiel medzi budúcimi príjmami a budúcimi výdavkami, ktoré priamo súvisia so starnutím obyvateľstva a tento dlh je 111 miliárd eur, konštatuje sa v záverečnej správe Slovenskej republiky", pričom sa to týka dôchodkového systému a aj zdravotníctva, napríklad dlhodobej opatery starých ľudí, uviedol ďalej Kollár. Následne, podľa Kollára, existuje aj 13 miliárd podmienených záväzkov, ktoré vyplývajú zo záväzkov SR voči európskym stabilizačným mechanizmom, ako sú eurovaly, alebo ide o záväzky z medzinárodných súdnych sporov.

Ako konštatoval v diskusii RTVS Sobotné dialógy minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), v porovnaní s okolitými krajinami, ktoré v udržateľnosti ekonomiky v posledných piatich rokoch stagnovali, sme "zlepšili o päť percent štrukturálny deficit za posledných päť rokov a o 17 percent sme išli hore s našim ekonomickým rastom". Podľa šéfa rezortu financií to v zahraničí vedia posúdiť lepšie, "zvonku sa dívajú na Slovensko z hľadiska toho, čo dosahujeme, samozrejme s oveľa väčším optimizmom, ako to býva doma". Konsolidácia ekonomiky je podľa Petra Kažimíra v súlade s európskymi pravidlami, čo potvrdzujú hodnotenia Európskej komisie. Ďalší vývoj na roky 2017 – 2018 stanovil vyrovnané hospodárenie, musí sa s tým však stotožniť aj nová vláda, dodal Kažimír.

Diskutujúci sa venovali aj platom zdravotných sestier. Minister financií potvrdil, že 55 miliónov na platy pre zdravotné sestry je a dodal, že objem zdrojov v zdravotníctve medziročne rastie. Jozef Kollár sa však obáva, že zdrojov nebude dosť. Obaja hostia diskusie kritizovali situáciu v školstve. Podľa šéfa rezortu financií je dôkazom toho, že školstvo má problémy vysoký počet nezamestnaných absolventov škôl, každý štvrtý až piaty je nezamestnaný. Jozef Kollár zas považuje školstvo za najmenej zreformovaným zo všetkých rezortov, pričom odvahu na reformu podľa neho nemali pravicové ani ľavicové vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy