Štart nového záchranného fondu pre banky v eurozóne sa možno o mesiac odloží

Štart nového záchranného fondu pre banky v eurozóne, ktoré sa dostanú do problémov, sa možno bude musieť o mesiac odložiť.

Štart nového záchranného fondu pre banky v eurozóne, ktoré sa dostanú do problémov, sa možno bude musieť o mesiac odložiť. Single Resolution Fund (SRF) je pritom jedným z kľúčových prvkov bankovej únie. Prípadný odklad jeho uvedenia do prevádzky tak môže vyvolať veľké rozpaky, skonštatovala predsedníčka fondu Elke Königová. Informovala o tom agentúra Reuters.
Single Resolution Fund by mal začať fungovať od 1. januára 2016. Ale ak dohodu o fonde do pondelka 30. novembra neratifikuje dostatočný počet členských štátov, teda toľko, aby mali spolu minimálne 90 % hlasovacích práv, jeho štart sa bude musieť odložiť.
Königová však dúfa, že sa tak nestane: "Viete, ako funguje Brusel, ako pracujú členské štáty, vždy sú veľké problémy až do konca," vyhlásila.
Stále však dúfa, že aj tentoraz to štáty do pondelkovej polnoci stihnú. Dodala však, že situácia je kritická a bolo by veľmi trápne, keby sa musel štart SRF odložiť o jeden mesiac.
Predstavitelia Európskej komisie potvrdili, že ak dohodu o fonde včas neratifikuje dostatočný počet členov, nezačne fungovať od 1. januára 2016, aj keby ratifikáciu dokončili len o pár dní neskôr. Z technických dôvodov by sa jeho štart musel o mesiac odložiť.
Spomedzi deviatich štátov, ktoré mali ešte ratifikovať dohodu, Írsko, Litva a Slovinsko tento týždeň celý proces dokončili. Parlamenty v Taliansku a na Malte schválili príslušné zákony, ale obe krajiny ešte nedotiahli ratifikačný proces do úplného konca. Komisia poslala listy s pripomienkami aj Belgicku, Estónsku a Grécku. A tiež Luxembursku, ktoré ako jediné zatiaľ Brusel neinformovalo, kedy plánuje dokončiť ratifikáciu.
Ale ak Taliansko, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, ratifikáciu v pondelok uzavrie, splní sa tak podmienka (o štátoch s minimálne 90 % hlasovacích práv) a fondu už nič nebude stáť v ceste.
Záchranný fond bude financovaný z ročných príspevkov od samotných bánk, ale cieľová suma 55 miliárd eur sa v ňom nazbiera až po siedmich rokoch. Dovtedy bude "zraniteľný" voči prípadným krízam v bankovom sektore, najmä na začiatku jeho fungovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy