Väčšina Slovákov svoje bývanie vlastní, patria medzi špičku krajín únie

Slovensko je druhé spomedzi krajín Európskej únie (EÚ), v ktorých drvivá väčšina populácie svoje obydlie vlastní. Vo vlastnom tu býva 90,3 % obyvateľov. Vyplýva to z údajov mapujúcich podmienky a úroveň bývania, ktoré zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
Ako informovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, v roku 2014 žilo takmer 60 % obyvateľov EÚ v dome a 40 % v byte. V domoch najčastejšie bývajú vo Veľkej Británii, Chorvátsku a Belgicku, v bytoch najmä v Lotyšsku, Litve a Grécku.
Viac ako dve tretiny obyvateľov EÚ (70,1 %) bývajú vo vlastnom a jedna tretina si svoje bývanie prenajíma (29,9 %). Slovensko patrí do prvej päťky krajín, v ktorých drvivá väčšina populácie svoje obydlie vlastní. Vo vlastnom tu býva 90,3 % obyvateľov. Z tohto pohľadu je v rámci únie dokonca na druhom mieste.
Pred Slovenskom je iba Rumunsko (96,1 %), nasledujú Litva (89,9 %), Chorvátsko (89,7 %) a Maďarsko (89,1 %). Na opačnom konci rebríčka, s menej ako dvoma tretinami obyvateľov žijúcimi vo vlastnom bývaní, sú Nemecko (52,5 %), Rakúsko (57,2 %), Dánsko (63,3 %) a Veľká Británia (64,8 %).
Viac ako 40 % svojho disponibilného príjmu utratí na bývanie v priemere 11,4 % obyvateľov Európskej únie. Na Slovensku je to menej, konkrétne 9 %.
Najviac preplnených domácností sa nachádza v Rumunsku (52,3 %), v Maďarsku a Poľsku je to okolo 44 %. Preplnenosťou sa označujú situácie, keď veľkosť obydlia nezodpovedá počtu osôb v ňom žijúcich. Na Slovensku takto žije 38,6 % ľudí.
Miera spokojnosti s bývaním je najvyššia vo Fínsku, Dánsku a Švédsku, najnižšia v Bulharsku, Lotyšsku a Grécku. Slováci (7,6 bodu z 10) sú so svojím bývaním spokojní približne rovnako ako priemer EÚ (7,5 bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy