Produkcia plynu v Rusku za 10 mesiacov klesla o vyše 2 %

Produkcia zemného plynu v Rusku za 10 mesiacov tohto roka zaznamenala mierny pokles, pod čo sa podpísalo najmä takmer 8-% zníženie produkcie zo strany Gazpromu. Informovala o tom ruská agentúra TASS.
Ako sa uvádza v správe ruského ministerstva ekonomického rozvoja, produkcia plynu v Rusku klesla za obdobie od januára do konca októbra medziročne o 2,4 % na 509,9 miliardy kubických metrov (m3). Príčinou je najmä pokles produkcie zo strany Gazpromu o 7,7 %. Naopak, nezávislí producenti a ropné firmy pokračujú vo zvyšovaní ťažby.
Ministerstvo okrem toho uviedlo, že spotreba plynu na domácom trhu sa za 10 mesiacov tohto roka oproti rovnakému obdobiu roka 2014 znížila o 4,7 % na 349,6 miliardy m3. Dôvodom je najmä zníženie dodávok plynu elektrárňam a teplárňam v rámci Ruského jednotného energetického systému.
Opačne sa vyvíjal vývoz plynu za sledované obdobie. Ako uviedlo ministerstvo, export plynu za 10 mesiacov dosiahol 146,4 miliardy m3, čo je objem takmer totožný s vývozom za celý rok 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy