Domácnosti ohrozené energetickou chudobou by mali dostávať novú dávku

Domácnosti, ktoré sú ohrozené energetickou chudobou, by mali dostávať energetické dávky. Tie by im mal vyplácať novozriadený Fond energetickej chudoby. Navrhuje to opozičné KDH v zákone o ochrane zraniteľných spotrebiteľov, ktorý na záver 11. rokovacieho dňa aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR predložil Ján Hudacký (KDH). Právnu normu pripravil spoločne so svojimi straníckymi kolegami Jozefom Bobíkom a Pavlom Zajacom.
Návrh rieši problém energetickej chudoby, teda stav, keď domácnosť nie je schopná udržať vo svojich obytných priestoroch vhodné teplotné podmienky, alebo si zadovážiť za dostupnú cenu základné energetické služby. „Súčasná situácia, najmä sociálne slabších rodín, je neúnosná. Ceny energií pre domácnosti sú regulované, ale plošne, čo neumožňuje selektívne podporovať zraniteľných spotrebiteľov,“ upozornil Hudacký.
Právnou normou by sa mali identifikovať práve takýto spotrebitelia. „Na základe takejto identifikácie je každá domácnosť, ako zraniteľný spotrebiteľ, oprávnená požiadať z Fondu energetickej solidarity o finančný príspevok, energetickú dávku, ktorá pokrýva minimálnu potrebu energie. Zahŕňa v sebe náklady na vykurovanie, ohrev vody, ale aj na ďalšiu spotrebu energií,“ priblížil Hudacký.
Fond energetickej solidarity by mal byť plnený z príspevkov energetických spoločností. „Nebude teda zaťažovať verejné zdroje a štátny rozpočet,“ uviedli poslanci z KDH. Navrhujú, aby na takúto dávku mali nárok poberatelia hmotnej núdze. Majú to byť rodiny, ktorých príjem nebude dosahovať sumy životného minima. Zoznam energetických spoločností má Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten by mal rozhodovať aj o výške príspevkov.
Zákonodarcovia opäť zasadnú do parlamentných lavíc budúci týždeň v utorok (1.12.). Rokovať budú o ďalších poslaneckých návrhoch. Na rad príde ale aj protiteroristická legislatíva, ktorú vláda navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy