Ruský producent ocele MMK očakáva pokles predaja

Šéf firmy MMK uviedol, že predaj jej ocele v tomto roku klesne na 11,1 mil. ton z úrovne 11,6 mil. ton v predošlom roku, keďže globálne trhy zaplavuje lacná čínska oceľ

Ruská hutnícka spoločnosť MMK očakáva, že predaj jej ocele v tomto roku klesne o 4,3 %. Povedal to v piatok generálny riaditeľ firmy Pavel Šiljaev. MMK zároveň konštatovala, že v tomto roku svoju výrobu ocele zredukuje o 5 %, keďže lacná čínska oceľ zaplavuje globálne trhy, čo podkopáva ceny produkcie. Šiljaev uviedol, že predaj ocele spoločnosti MMK v tomto roku klesne na 11,1 mil. ton z úrovne 11,6 mil. ton v predošlom roku. Tržby firmy v treťom štvrťroku medzikvartálne oslabili o 9 % na sumu 1,5 mld. USD.

Ruských výrobcov ocele negatívne ovplyvňuje aj slabosť domácej ekonomiky, ktorú poškodzujú nižšie ceny ropy a západné sankcie pre ukrajinskú krízu. MMK v piatok ďalej informovala, že v najbližších desiatich rokoch na investície vynaloží viac ako 600 mil. USD a predpokladá, že podiel predaja na domácom trhu sa na celkových tržbách firmy zvýši o 8 percentuálnych bodov na úroveň 84 %. Námestník generálneho riaditeľa MMK Sergej Sulimov uviedol, že firma by mohla v roku 2016 zvýšiť podiel zisku vynakladaný na dividendy. V súčasnosti sú dividendy firmy vo výške 20 % čistého zisku. Rozhodnutie sa má urobiť v apríli alebo máji budúceho roka.

(1 EUR = 1,0612 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy