Želanie vydávané za skutočnosť: Krym ohlásil dodávku prúdu z Ruska

, ČTK Foto: SITA

Seremet najskôr dodávku ruskej elektriny slávnostne ohlásil, aby neskôr správu sám dementoval. Na budovanie "energetického mosta" z Ruska sa ale podľa neho usilovne pracuje.

Bolo to "želanie vydávané za skutočnosť," uviedol veci na pravú mieru krymský vicepremiér Michail Seremet, keď v piatok vyhlásil, že z ruskej pevniny už prúdia na čiernomorský polostrov Krym prvé megawatty ruského prúdu. Ukázalo sa ale, že Kerčský prístav síce prúd dostal, ale z energobloku tepelnej elektrárne v Simferopole, ktorý bol až do dnešného dňa odstavený kvôli oprave.

Blamáž svedčí o nervozite krymských úradov, ktoré od utorka zápasia s ťažkou energetickou krízou. Spôsobila ju sabotáž protiruských radikálov na Ukrajine a rozhorčených krymských Tatárov, protestujúcich proti diskriminácii tatárskej menšiny na anektovanom Kryme. Severne od polostrova aktivisti poškodili dva stĺpy diaľkového vedenia a bránia ukrajinským energetikom v oprave. Dva milióny obyvateľov Krymu sú odkázaní na dieselové generátory, tie ale na pokrytie dopytu zďaleka nestačia.

Seremet v piatok v Simferopole oznámil, že z ruského Krasnodarského kraja dostal krymský prístav Kerč v rámci prvého testu 22 megawattov energie. Podľa vicepremiéra sa uskutočnil test prvej vetvy "energetického mosta" medzi ruským Krasnodarským krajom a prístavom Kerč na východnom myse Krymu. Most buduje Moskva už dlhšie s vedomím zraniteľnosti vlani anektovaného polostrova, ktorý je odkázaný na dodávky zo znepriatelenej Ukrajiny.

Prvá vetva ruského "energetického mosta" má byť dokončená v polovici decembra, ďalšie následne v polovici budúceho roka. Elektrická energia bude na Krym prúdiť podmorským káblom, celý projekt podľa ruských médií vyjde ruskú štátnu pokladnicu na takmer päť miliárd rubľov (71 475 847 eur).

Správy z Krymu hovoria o tom, že región s "blackoutom" stále ťažko zápasí. Školy sú zatvorené, verejná doprava z väčšej časti nefunguje. Pri čerpacích staniciach sa tvoria dlhé fronty, pretože ľudia si vytvárajú zásoby pre dieselové generátory. Na problémoch sa priživujú špekulanti, bujnie čierny trh.

Podľa reportáže agentúry Reuters ale zastavenie dodávky prúdu z Ukrajiny prorusky orientované obyvateľstvo skôr zomklo. "Lepšie byť bez prúdu v Rusku, než s prúdom na Ukrajine," povedal novinárom jeden z obyvateľov polostrova.

Súvisiace články

Aktuálne správy