Arriva očakáva v tomto roku v autobusoch 80 miliónov ľudí

Predpokladaný tohtoročný nárast cestujúcich v autobusových spoločnostiach skupiny Arriva na Slovensku medziročne o 54 % súvisí s akvizíciou dvoch autobusových spoločností SAD Trnava a SAD Liorbus. Dokončenie integrácie oboch dopravcov je jedným z hlavných zámerov Arrivy v budúcom roku.

Päť autobusových spoločností skupiny Arriva by malo v tomto roku na Slovensku prepraviť celkovo zhruba 80 miliónov cestujúcich. V porovnaní s minulým rokom by to znamenalo zvýšenie o 54 %. Autobusy skupiny majú v tomto roku najazdiť celkovo 72 miliónov kilometrov. Ako vo štvrtok informoval generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku László Ivan, nárast počtu cestujúcich umožnila tohtoročná akvizícia dvoch autobusových spoločností SAD Trnava, a. s. a SAD Liorbus, a. s. Ružomberok. Arriva získala podiely cez ich akcionárov a tak zvýšila svoj trhový podiel zo 14 na 23 %. Dokončenie integrácie oboch dopravcov je jedným z jej hlavných zámerov v budúcom roku.

„Akvizícia spoločností SAD Liorbus a SAD Trnava prispieva k tomu, aby sme našu sieť služieb rozšírili geograficky do iných regiónov a vytvárali jednotnú sieť liniek,“ povedal Ivan. „Podarilo sa nám posilniť naše vedúce postavenie na trhu autobusových dopravcov na Slovensku. V našich piatich dopravných spoločnostiach zamestnávame takmer 2 400 ľudí, z ktorých je viac ako 1 700 prevažne dlhoročných skúsených šoférov,“ uviedol šéf Arrivy. Trvajúci pokles počtu ľudí v dotovanej prímestskej autobusovej doprave v rámci skupiny by sa mal z vlaňajších 5 % v tomto roku zmierniť na 3 – 3,5 %.

Spoločnosti Arriva Nitra, a. s. a Arriva Nové Zámky, a. s. sa spoločne zapojili do stále trvajúcej verejnej súťaže na dotovanú verejnú prímestskú autobusovú dopravu v Nitrianskom samosprávnom kraji, ktorú v súčasnosti zabezpečujú. Ďalším dopravcom v skupine je Arriva Michalovce, a. s. „Neustále pracujeme aj na zjednotení našich služieb a procesov, aby sme našim cestujúcim mohli poskytnúť jednotné štandardy Arrivy kdekoľvek na Slovensku,“ tvrdí Ivan. Arriva má záujem vstúpiť na Slovensku aj do osobnej železničnej dopravy a zvažuje účasť v súťaži na prevádzku dotovaných rýchlikov z Bratislavy do Banskej Bystrice.

Arriva chce rozširovať svoje aktivity aj na budúci rok. „Naďalej budeme vyhľadávať akvizičné príležitosti a možnosti pre vstup na ďalšie trhy a do segmentov služieb pre cestujúcich na Slovensku. Okrem toho sa chceme sústrediť na rozvoj diaľkovej dopravy v rámci Arriva Express,“ povedal Ivan. Pribudnúť majú nielen nové trasy, ale aj netradičné doplnkové dopravné služby, aké sú už v zahraničí. „Našou najväčšou konkurenciou je individuálna doprava, a preto je naším cieľom zatraktívniť verejnú dopravu na Slovensku,“ uviedol šéf Arrivy. Ako príklad spomenul tzv. car sharing, keď sa cestujúci niekam odvezie diaľkovým autobusom a v závere cesty použije rezervované auto. „Uvažujeme aj o ekologickej alternatíve, akou je zdieľanie bicyklov, teda bike sharing,“ dodal Ivan.

Skupina Arriva pôsobí na Slovensku od roku 2008 a je najväčším subjektom v autobusovej doprave na Slovensku. Jej autobusové spoločnosti zabezpečujú mestskú, prímestskú, diaľkovú, zahraničnú a komerčnú autobusovú dopravu v Nitrianskom, Košickom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Skupina prevádzkuje vyše 1 350 autobusov. Súčasťou skupiny je Arriva Slovakia, a. s. Nitra, Arriva Service, s. r. o. Komárno a cestovná kancelária Nitravel, s. r. o. Nitra. Arriva zabezpečuje autobusovú, železničnú a lodnú dopravu v štrnástich krajinách Európy a patrí do skupiny nemeckej dopravnej spoločnosti Deutsche Bahn.

Súvisiace články

Aktuálne správy