Záujem o vstup do nemocnice v Zlatých Moravciach prejavili dvaja investori

Mestskej nemocnici prof. MUDr. Rudolfa Korca v Zlatých Moravciach reálne hrozí, že nebude môcť poskytovať zdravotnú starostlivosť.

Mestskej nemocnici prof. MUDr. Rudolfa Korca v Zlatých Moravciach reálne hrozí, že nebude môcť poskytovať zdravotnú starostlivosť. Dôvodom sú finančné problémy poslednej mestskej nemocnice na Slovensku. Podľa vyjadrenia zastupujúcej primátorky Marty Balážovej je fungovanie nemocnice ako príspevkovej organizácie pre mesto finančne nezvládnuteľné. Východisko vidí v získaní strategického investora pre nemocnicu.
Záujem o vstup do nemocnice prejavili dve spoločnosti. Vedenie mesta rokuje so zástupcami firmy Agel a s českou firmou Hartenberg Capital, investičným fondom založeným Andrejom Babišom a bývalým investičným riaditeľom Penty Jozefom Janovom. „Zástupcom potenciálnych partnerov na prevádzkovanie zdravotnej starostlivosti boli a na požiadanie budú odovzdané verejne prístupné materiály,“ skonštatovala Balážová.
Podľa riaditeľky nemocnice Niny Horniakovej bol hospodársky výsledok nemocnice ku koncu októbra tohto roka záporný, strata predstavovala 138.908 eur. Nemocnica mala k 19. novembru na svojom bankovom účte 5859 eur, no do konca novembra musí uhradiť náklady vo výške 61.778 eur. Krátkodobé záväzky k 31. októbru predstavujú 1.659.758 eur, po lehote splatnosti 1.279.933 eur. Záväzky voči dodávateľom sú 1.105.025 eur a po lehote splatnosti 957.993 eur, ďalších 395.216 eur tvoria záväzky voči Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam. „Reálne nám hrozí exekúcia zo strany Sociálnej poisťovne,“ povedala Horniaková. V roku 2010 prevzalo mesto Zlaté Moravce úver na oddlženie nemocnice vo výške 1.330.000 eur, ktorý bude splácať do roku 2030. Za päť rokov sa dlh nemocnice dostal opäť na predchádzajúcu úroveň.
Zastupujúca primátorka Balážová zrušila 11. novembra poverenie na vedenie nemocnice Martinovi Cimrákovi a vedením nemocnice poverila námestníčku pre zdravotnú starostlivosť Ninu Horniakovú. Hlavným dôvodom odvolania Cimráka podľa vyjadrenia Balážovej bolo, že nemocnicu riadil na základe zmluvy o právnej pomoci, ktorú podpísal na jednej strane jeho otec JUDr. Cimrák, konateľ firmy Cimrák, s.r.o., a na druhej strane druhý konateľ tej istej firmy, bývalý riaditeľ nemocnice.
„S mestom nemal poverený riaditeľ Cimrák uzatvorenú žiadnu pracovnú zmluvu, čo je v rozpore so zákonom o výkone práce vo verejnom záujme. Nielenže neniesol žiadnu pracovnoprávnu zodpovednosť, ale sám rozhodoval o financiách, ktoré z nemocničného účtu uvoľní na úhradu právnych služieb pre svoju vlastnú advokátsku kanceláriu. Tieto úhrady nemocnica vykonávala prednostne pred úhradami iných záväzkov,“ informovala Balážová. Podľa jej slov boli s osobou riaditeľa nemocnice preukázateľne spojené aj obstarávania nemocničných prístrojov prostredníctvom firmy, v ktorej bol v minulosti sám konateľom.

Súvisiace články

Aktuálne správy