Prvý odhad: Útoky v Paríži vyčíslili na dve miliardy eur

, quartz Foto:SITA

Útoky v Paríži 13. novembra si vyžiadali 130 životov a trvalo zmenili život mnohých rodín. Oproti takýmto stratám sa môže zdať diskusia o finančných nákladoch, ktoré útoky vyvolali, zdať nepodstatné. Ale ak sa Paríži a Francúzsko chce vrátiť k chodu krajiny v normálnom režime, musí sa zaoberať aj hospodárskymi škodami z terorizmu.

Podľa analýzy uskutočnenej francúzskou štátnou pokladnicou, ktoré zverejnila rozhlasová stanica RTL, stáli útoky tamojšiu ekonomiku okolo dvoch miliárd eur. Najväčšie straty predstavuje najmä utlmený cestovný ruch a spotrebiteľské výdavky. Ministerstvo financií podľa denníka Le Figaro hovorí o "prvom odhade", a odmietlo to ďalej komentovať s tým, že komplexnejšiu analýzu zverejní v najbližších týždňoch.

Francúzska ekonomika ako celok, dosahuje okolo 2,1 bilióna eur, takže odhadované náklady útokov predstavujú len asi 0,1 % ročného HDP. Ale pre ekonomiku, ktorý sa snaží rozprúdiť svoju ekonomiku, pričom v treťom štvrťroku dosiahla rast 0,3 %, zatiaľ  čo v druhom kvartály nebol žiaden, to nie je úplne bezpredmetné. Vplyv na turizmus a maloobchod môže byť nadmerný, vzhľadom k tomu, že sa útoky odohrali uprostred kľúčovej predvianočnej nákupnej sezóny.

Minulé skúsenosti síce naznačujú, že ekonomický dopad teroristických útokov je väčšinou krátkodobý, v skutočnosti prieskum v ktorom sa vyjadrili firemní manažéri hovorí o opaku.

Súvisiace články

Aktuálne správy