Desať bánk čelí žalobe za ohrozenie súťaže na trhu so swapmi

Hromadná žaloba sa týka bánk Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan Chase, Citigroup, Credit Suisse, Barclays, BNP Paribas, UBS, Deutsche Bank a Royal Bank of Scotland. Žalobe čelia aj obchodovacie platformy ICAP a Tradeweb

NEW YORK 26. novembra (SITA, IFR/Reuters) – Desať bánk, ktoré patria k najväčším na Wall Street, ako aj dve obchodovacie platformy čelia obvineniam z obmedzovania hospodárskej súťaže na trhu s úrokovými swapmi. Tento trh dosahuje hodnotu 320 bil. USD. Hromadná žaloba sa týka bánk Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan Chase, Citigroup, Credit Suisse, Barclays, BNP Paribas, UBS, Deutsche Bank a Royal Bank of Scotland. Podľa žaloby banky úspešne bránili novej konkurencii zo strany spoločností, ktoré nie sú bankami, aby pôsobili na tomto lukratívnom trhu. Žalobe čelia aj obchodovacie platformy ICAP a Tradeweb.

Žalobu podali The Public School Teachers‘ Pension a Retirement Fund of Chicago na súde na Manhattane. Nekalé praktiky sa podľa nich na trhu objavujú minimálne od roku 2007. „Žalovaná strana to robila z jediného jednoduchého dôvodu: chceli uchrániť mimoriadny zdroj ziskov,“ uvádza sa v žalobe.

(1 EUR = 1,0586 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy