Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v októbri zrýchlil

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v októbri zrýchlil. Oznámila to dnes Európska centrálna banka (ECB), ktorá pumpuje do ekonomiky menového bloku obrovské objemy peňazí prostredníctvom nákupu dlhopisov, aby oživila tok úverov v regióne. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších údajov ECB menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v októbri na sezónne upravenej báze zvýšil medziročne o 5,3 %. To je viac ako v septembri, keď stúpol o 4,9 %, čo bolo rovnaké tempo jeho rastu ako v auguste. Októbrový výsledok prekvapil ekonómov, ktorí očakávali, že zásobovanie regiónu peniazmi bude aj v októbri stagnovať.
Priemerné tempo rastu menového agregátu M3 za tri mesiace do konca októbra dosiahlo 5,1 %.
A zároveň, peňažný agregát M1, ktorý zahŕňa obeživo, teda bankovky a mince a tiež vklady na bežných účtoch v bankách, sa minulý mesiac zvýšil medziročne o 11,8 % po septembrovom náraste o 11,7 %.
Aj tempo rastu úverov, ktoré finančné inštitúty v eurozóne udelili v októbri domácnostiam, sa mierne zrýchlilo na 1,2 % zo septembrových 1,1 %.
Celkovo komerčné banky v krajinách, ktoré platia eurom, poskytli súkromnému sektoru v októbri 2015 o 0,9 % viac úverov ako v rovnakom mesiaci minulého roka. To je tiež mierne zrýchlenie oproti septembru, keď ešte objem úverov pre súkromný sektor medziročne stúpol o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy