Medzikvartálny rast ekonomiky Španielska sa spomalil

Hrubý domáci produkt krajiny počas júla až septembra medzikvartálne posilnil o 0,8 % po raste o 1 % v druhom štvrťroku.

Medzikvartálne tempo rastu španielskej ekonomiky sa v treťom štvrťroku mierne spomalilo a hrubý domáci produkt krajiny za júl až september v porovnaní s aprílom až júnom posilnil o 0,8 %. Vyplýva to z konečných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil španielsky štatistický úrad INE. Výdavky španielskych domácností v treťom štvrťroku oproti druhému kvartálu stúpli, ale zväčšujúci sa dovoz zredukoval príspevok exportu k rastu ekonomiky. V druhom štvrťroku hospodárstvo Španielska medzikvartálne posilnilo o 1 %, čo bolo najrýchlejšie tempo jeho rastu od roku 2007.

Nezamestnanosť v krajine, ktorá je jedným z najhorších dôsledkov dlhej recesie a stále je vyššia ako 21 %, začína klesať, čo podporuje výdavky spotrebiteľov. To pomáha Španielsku dosahovať jeden z najrýchlejších hospodárskych rastov v eurozóne. Ekonomika celej eurozóny totiž v treťom štvrťroku medzikvartálne posilnila iba o 0,3 %.

Medziročné tempo rastu španielskeho hospodárstva sa v treťom kvartáli zrýchlilo. Ekonomika sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zväčšila o 3,4 % po posilnení o 3,2 % v druhom kvartáli. Rast exportu sa však medziročne zmiernil. Spomalenie nových trhových ekonomík totiž podkopalo dopyt na takých kľúčových trhoch Španielska, akým je napríklad Latinská Amerika.

Súvisiace články

Aktuálne správy