Kažimír o eure: Pre nás je to úspešný príbeh

, ČTK Foto: SITA

Minister ocenil, že sa v ČR na rozdiel od Slovenska ešte pred prijatím jednotnej európskej meny vedie o tomto kroku debata.

"Ale nemali by sme zatvárať oči nad tým, že ČR má otvorenú exportnú ekonomiku s väčšinou partnerov v Európe," upozornil. Česká republika do budúcnosti podľa neho euro zrejme prijme. Zatiaľ by však sa však Česi s prechodom na jednotnú európsku menu nemali kvôli nevyjasnenej aktuálnej situácii v eurozóne ponáhľať. Takto sa vyjadril počas svojej prednášky na Vysokej škole ekonomickej. "Som presvedčený, že Česko bude mať euro. Len euro musí zostať. Šancu vyčkávať vám dáva nejasná situácia v eurozóne. Je potrebné počkať, ako bude eurozóna vyzerať, a to nebude trvať dlho," uviedol Kažimír s tým, že celý proces vývoja eurozóny urýchli migračná kríza.

Na Slovensku podľa neho pri prijatí eura v roku 2009 prevážili výnosy nad nákladmi a zvýšilo výkon ekonomiky. "Keby sme euro nemali, tak by ten ekonomický rast bol o desať percent nižší. Pre nás je to úspešný príbeh," uviedol Kažimír.

V českej republike sa už dlhšie vedú debaty o prijatí eura a podľa posledných prieskumov prevažujú odporcovia jednotnej európskej meny. Zástancom prijatia eura bol doteraz napríklad prezident Miloš Zeman. Euro by Česi technicky mohli podľa odborníkov aj politikov prijať najskôr v roku 2020.

Slovenský minister financií Peter Kažimír je na dvojdňovej oficiálnej návšteve Českej republiky. Dnes bude rokovať s ministrom financií Andrejom Babišom (ANO) o postupe pri riešení migračné vlny v Európe a bezpečnosti. Mali by diskutovať aj o problematike rozpočtov oboch krajín, spolupráci na lepšom výbere daní a zavedení prenesenej daňovej povinnosti. Slovenský minister sa stretne tiež s členom Bankové rady Českej národnej banky Jiřím Rusnokom a na záver bude rokovať s prezidentom Milošom Zemanom.

Súvisiace články

Aktuálne správy