Euro voči doláru kleslo na sedemmesačné minimum

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro voči doláru kleslo na sedemmesačné minimum“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 25. novembra (SITA, Reuters) – Euro v stredu oproti doláru oslabilo až na sedemmesačné minimum po tom, ako agentúra Reuters informovala, že Európska centrálna banka zvažuje ďalšie kroky v rámci menovej politiky, ku ktorým by mohlo patriť znevýhodnenie bánk hromadiacich hotovosť alebo zvýšenie nákupov dlhopisov. Euro, ktoré sa najprv obchodovalo na úrovni 1,0689 USD/EUR, oslabilo až na 1,05785 USD/EUR, čiže najnižšie od polovice apríla.

Oslabenie spoločnej európskej meny posilnilo dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien. Index vzrástol na osemmesačné maximum 100,07 bodu. Japonský jen oproti doláru oslabil na 122,66 JPY/USD, čiže v porovnaní s predchádzajúcim dňom bol nižšie o 0,1 %.

Maďarský forint v stredu oproti euru oslabil po tom, ako predstaviteľ centrálnej banky krajiny povedal, že Maďarsko by v decembri mohlo opäť uvoľniť menovú politiku. Podľa jeho slov dôvodom je to, že silnejší forint prispel k oslabeniu inflácie. Do 15:40 SEČ forint klesol o 0,15 % na 312,200 HUF/EUR. Oslabil aj poľský zlotý, a to o 0,06 % na 4,263 PLN/EUR, česká koruna klesla o 0,07 % na 27,031 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy