Ruská Sberbank dosiahla v treťom kvartáli zisk 65 mld. RUB

Čistý zisk najväčšej ruskej banky klesol o 8,2 %.

Najväčšia ruská banka Sberbank dosiahla v treťom kvartáli čistý zisk 65,1 mld. rubľov (RUB). V porovnaní s rovnakým kvartálom vlaňajška to znamená pokles o 8,2 %. Výsledok však prekonal očakávania analytikov, ktorí ho v prieskume agentúry Reuters odhadli na úrovni 61,4 mld. RUB. Banka ďalej v stredu informovala, že podiel úverov po lehote splatnosti na celkovom úverovom portfóliu vzrástol na 5,4 % z úrovne 4,9 % v druhom štvrťroku.

Za úvery v omeškaní zodpovedá podľa banky najmä korporátny sektor. Rezervy na vykrytie prípadných strát sú však vďaka zábezpekám viac ako postačujúce, uviedla Sberbank. Ruské štátne banky čelia tlaku západných sankcií pre rolu Moskvy v konflikte na Ukrajine. Bilanciu sektora zhoršuje aj spomalenie ekonomiky, čo sa prejavuje rastúcim podielom nesplácaných úverov.

Sberbank Europe, ktorá má riaditeľstvo vo Viedni, je banková skupina 100-percentne vlastnená Sberbank Russia. Sberbank Europe je prítomná na 10 trhoch Strednej a východnej Európy. Je to Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Ukrajina a Nemecko. Sberbank Europe celkovo prevádzkuje 288 pobočiek a zamestnáva približne 5 tis. ľudí.

(1 EUR = 70,4467 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy