Paríž a Berlín navrhujú fond na riešenie utečeneckej krízy

Fond v objeme 10 mld. eur môže vzniknúť do niekoľkých týždňov, tvrdí zdroj blízky francúzskemu ministrovi hospodárstva

Navrhovaný francúzsko-nemecký fond na posilnenie bezpečnosti a ochrany hraníc v EÚ môže vzniknúť do niekoľkých týždňov, pokiaľ na to bude politická vôľa. Uviedol to zdroj blízky francúzskemu ministrovi hospodárstva Emmanuelovi Macronovi, ktorý citovala v utorok agentúra Reuters. Zriadenie fondu s cieľom pomôcť pri zvládaní utečeneckej krízy navrhol v pondelok Macron spolu s nemeckým rezortným kolegom Sigmarom Gabrielom v liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi a nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

Podľa dokumentu, do ktorého nahliadla agentúra Reuters, sa má fond počas troch rokov naplniť sumou 10 mld. eur. Mechanizmus s jednoduchou štruktúrou riadenia zohľadňujúcou ekonomickú silu zúčastnených krajín má byť otvorený aj pre ďalšie členské štáty EÚ.

Iniciatíva prichádza päť mesiacov po to, čo francúzsky a nemecký minister predložili návrh na vytvorenie spoločného rozpočtu eurozóny. Lídri dvoch najväčších krajín menovej únie sa k myšlienke priamo neprihlásili, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy