Podnikatelia horšie čerpajú eurofondy, pretože stratili dôveru

Súkromný sektor na Slovensku je v čerpaní eurofondov menej úspešný ako samospráva či štát, do konca minulého roka využil necelú polovicu svojich zazmluvnených peňazí. Podnikatelia prítomní na dnešnom seminári Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v Bratislave sa zhodli, že dôvodom je strata dôvery.
„Hlavným dôvodom takéhoto nízkeho čerpania je, že podnikatelia k tomu stratili dôveru. Administratívna záťaž je len jedna stránka veci. Náklady na vytvorenie predpokladov na získanie eurofondov sú nemalé. Ak potom v päťročnom kontrolnom období každý rok nezabezpečíte čo len jeden z rastových ukazovateľov, tak peniaze vrátite a toto nebezpečenstvo si každý uvedomuje,“ uviedol podpredseda SOPK Július Kostolný.
Ako dodal, nezmyselné podmienky, s ktorými sa podnikatelia stretávajú v praxi pri podávaní žiadostí, svedčia o tom, že sa prihliada viac na formálnu ako obsahovú stránku. Kostolný je navyše presvedčený, že eurofondy sú najmä pre bohaté firmy. „Nielen preto, že musíte kofinancovať svoju časť, ale preto, že príspevok dostanete až vtedy, keď je projekt zrealizovaný. Dnes komerčné banky požičiavajú iba takým firmám, ktoré tie peniaze nepotrebujú,“ upozornil.
Od momentu vyhlásenia výzvy do získania peňazí uplynie podľa neho viac ako 12 mesiacov. „Chcete si kúpiť stroj, ktorý vám má zásadným spôsobom zvýšiť produktivitu práce, tak vy jednoducho 12 mesiacov nemôžete čakať. Žijeme v konkurenčnom prostredí, kde konkurencia nespí,“ zdôraznil Kostolný.
Predseda SOPK Peter Mihók konštatoval, že niektorí podnikatelia vidia v eurofondoch narúšanie podnikateľského prostredia. „Fondy by mali viesť k lepšej efektívnosti krajiny, vyššiemu hospodárskemu rastu. Pokiaľ nebude ekonomika rásť, sú to peniaze hodené do studne, ktoré sa jednorazovo absorbujú a na druhý rok je studňa znovu prázdna. Ale ak to dáme do rastu a funkčnosti ekonomiky, ona nám bude generovať zdroje práve na riešenie týchto problémov,“ zhodnotil.

Súvisiace články

Aktuálne správy