Ceny domov v USA v septembri vzrástli

Ceny domov v USA v septembri vzrástli viac, ako v predchádzajúcom mesiaci. Tempo ich rastu prekonalo aj odhady ekonómov. To signalizuje, že situácia na americkom realitnom trhu je dobrá aj napriek spomaľovaniu ekonomiky. Informovali agentúry Reuters, AP a RTTNews.
Podľa najnovších údajov spoločností Standard & Poor’s a Case-Shiller sa index cien domov v 20 amerických mestách v septembri 2015 medziročne zvýšil o 5,5 % po augustovom náraste o 5,1 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom očakávali, že tempo zdražovania domov zostane v septembri na augustovej úrovni.
V medzimesačnom porovnaní a po očistení od sezónnych vplyvov sa index cien domov v USA zvýšil v septembri o 0,6 %, zatiaľ čo v auguste stúpol len o 0,1 %. Aj tento výsledok prekonal odhady ekonómov, ktorí počítali s medzimesačným nárastom septembrového indexu o 0,3 %.
Pod vývoj na americkom realitnom trhu sa významnou mierou podpísali nízke úrokové sadzby a solídny rast zamestnanosti. To sú dva kľúčové faktory, ktoré Američanom umožňujú kúpiť si dom. Na ilustráciu, v októbri dosiahla miera nezamestnanosti v USA len 5 %.
Z údajov S&P/Case-Shiller ďalej vyplýva, že v septembri najviac zdraželi ceny domov v San Franciscu, a to o 11,2 %, v Denveri (o 10,9 %) a v Portlande (10,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy