Americký HDP sa v treťom kvartáli zväčšil o 2,1 %

Podľa skorších údajov federálneho ministerstva obchodu mala ekonomika vzrásť o 1,5 %. K zlepšeniu bilancie prispela najmä tvorba zásob

Rast americkej ekonomiky v treťom kvartáli prekonal pôvodné odhady. Vyplýva to z revidovaných údajov, ktoré zverejnilo v utorok federálne ministerstvo obchodu. V medziročnom porovnaní sa hrubý domáci produkt (HDP) zväčšil o 2,1 %, kým podľa októbrovej prognózy mal vzrásť iba o 1,5 %. K zlepšeniu bilancie prispela tvorba zásob a výdavky firiem. Údaje o spotrebiteľských výdavkoch, ktoré tvoria viac ako dve tretiny výkonu najväčšej svetovej ekonomiky, ministerstvo revidovalo mierne smerom nadol.

Americké firmy v treťom štvrťroku vytvorili zásoby v hodnote 90,2 mld. USD, čím výrazne prekonali odhad z októbra na úrovni 56,8 mld. USD. Zmena zásob tak ubrala z rastu HDP v treťom kvartáli 0,59 percentuálneho bodu. Negatívny vplyv zásob na tvorbu HDP podľa skorších údajov predstavoval až 1,44 percentuálneho bodu. Spotrebiteľské výdavky v USA počas júla až septembra posilnili o 3,6 % namiesto skoršie uvádzaných 3,2 %.

Na základe aktualizovaných dát možno podľa agentúry Reuters predpokladať, že americká ekonomika v druhom polroku vzrástla o 2 %, čo zhruba zodpovedá jej dlhodobému potenciálu. Októbrový rast počtu pracovných miest v kombinácii so silným domácim dopytom zvyšujú šancu, že americká centrálna banka (Fed) pristúpi k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb za takmer dekádu už na svojom zasadnutí 15. a 16. decembra.

(1 EUR = 1,0631 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy