Štátne dlhopisy posilňujú v reakcii na zostrelenie ruskej stíhačky Tureckom

Štátne dlhopisy po celom svete dnes posilnili. Investori totiž hľadajú bezpečné aktíva s pevným výnosom potom, čo Turecko zostrelilo pri hraniciach so Sýriou ruskú stíhačku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Dlhopisy USA, Británie a krajín eurozóny posilnili a európske akcie klesli potom, čo turecká štátna tlačová agentúra Anadolu Agency s odvolaním sa na kanceláriu prezidenta informovala o zostrelení ruskej stíhačky.
Výnos 2-ročných nemeckých dlhopisov prvýkrát klesol pod -0,4 %. Na rekordné minimá sa znížili aj výnosy 2-ročných dlhopisov Rakúska, Belgicka a Fínska.
Podľa analytika Rabobank International Elwina de Groota je viditeľný nárast dopytu po bezpečných štátnych dlhopisoch. „Vidíme tiež vplyv na akcie. Je jasné, že od zverejnenia tejto správy a odkedy sa ukázalo, že išlo o ruské lietadlo, výpredaj sa zintenzívnil.“
Výnos 10-ročných nemeckých dlhopisov klesol o 3 bázické body na 0,50 % a zmazal časť z 5-bodového pondelkového (23. 11.) nárastu. Výnos 10-ročných dlhopisov USA sa znížil o 1 bázický bod na 2,23 % a výnos britských dlhopisov klesol o 3 bázické body na 1,85 %.
Obavy z politických dôsledkov zostrelenia ruskej stíhačky v blízkosti sýrskych hraníc podporili dopyt po štátnych dlhopisoch v čase, keď investori tlačia ich výnosy na nové minimá. Očakávajú totiž, že Európska centrálna banka (ECB) v decembri zvýši svoje monetárne stimuly. Priemerný výnos 1- až 3-ročných dlhopisov v eurozóne klesol v pondelok na nové rekordné minimum -0,17 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy