Zlato a americká ropa zlacneli, ropa Brent posilnila

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Obchodovanie s ropou bolo v pondelok zmiešané. Na začiatku obchodovacieho dňa ceny ropy výrazne posilnili, keď Saudská Arábia prisľúbila pracovať na stabilite cien ropy. Rozhodnutie prišlo po tom, čo sa ceny držali mierne nad 2,5-mesačným minimom a prinieslo vlnu entuziazmu, ako aj skepticizmu. Podobných sľubov už bolo niekoľko, ale Saudská Arábia a členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) si stále zachovali vysokú produkciu, aby si chránili svoj trhový podiel.

 

Neskôr však údaje spoločnosti Genscape ukázali, že zásoby v ropnom uzle v meste Cushing v štáte Oklahoma v týždni do 20. novembra narástli o 2,2 mil. barelov. Analytici oslovení agentúrou Reuters však odhadovali zväčšenie zásob len o 1,1 mil. barelov. Britská ropa Brent posilnila o 17 centov na 44,83 USD za barel, kým ľahká americká ropa uzavrela nižšie o 15 centov na 41,75 USD za barel.

Ceny zlata v pondelok oslabili pre silný dolár a optimistické vyjadrenia predstaviteľov Federálneho rezervného systému (Fed) o možnom zvýšení úrokových sadzieb budúci mesiac. Dolár posilnil o 0,4 % voči košu šiestich hlavných mien po tom, čo predseda Fedu v San Franciscu John Williams uviedol "závažné dôvody" pre zvýšenie sadzieb v decembri, pokiaľ ekonomické údaje USA nesklamú. Spotová cena zlata o 20:00 GMT klesla o 0,9 % na 1 068 USD za uncu a oslabila už trinásty zo šestnástich obchodovacích dní v tomto mesiaci. Decembrové dodávky klesli rovnako o 0,9 % na 1 066,80 USD za uncu.

(1 EUR = 1,0631 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy