Ako nepatriť k porazeným: Prečo by mladí nemali šetriť

, CNBC Foto: SITA

Robert Kiyosaki je autorom finančného bestselleru Bohatý otec, chudobný otec. Nedávno prišiel s neobvyklou radou pre mladých. Sporenie je podľa neho už len pre porazených.

"Nemôžete sa riadiť finančnými pravidlami svojich rodičov, staré pravidlá boli, že pôjdete do školy, získate prácu, tvrdo budete pracovať, dokážete si ušetriť peniaze a investovať v dlhodobom horizonte na akciovom trhu," tvrdí Robert Kiyosaki. Ale dnes sú už podľa neho pravidlá obrátené.

"Tí čo sporia, patria k porazeným. Mnohí rodičia stále rozprávajú svojim deťom, ako majú šetriť peniaze," povedal Kiyosaki v rozhovore pre televíziu CNBC. "Prečo by ste ale mali šetriť, keď každá centrálna banka tlačí peniaze?" Kiyosaki povedal, že on sám nesporí. "Keď som bol mladý, mohol som dostať aj 15 percent úrokov, dnes ak dostanete jedno percento, môžete byť šťastní. Ja sa dnes radím k dlžníkom, lebo pôsobím v realitách. Takže dostanem pôžičku za 2,5 percenta. Len nedávno sa mi podarilo refinancovať 300 miliónov dolárov s touto úrokovou sadzbou. Takže dlžníci sú víťazi a sporitelia porazení."

Kiyosaki tiež tvrdí, že "bohatí sú stále chudobnejší." To je ale v rozpore s mnohými štúdiami, podľa ktorých bohatí nielen bohatnú, ale ich rady sa aj rozrastajú. Správa Global Wealth z Boston Consulting Group (BCG), z júna tohto roka zistila, že sa počet milionárov na svete vzrástol na 17 miliónov v roku 2014, z pôvodných 15 miliónov v roku 2013. Milionári dnes ovládajú 41 percent z 164 biliónov dolárov globálneho súkromného bohatstva. Kým v roku 2013 to bolo 40 percent, očakáva sa, že v roku 2019 budú mať pod kontrolou 46 percent svetového bohatstva, uvádza sa v správe.

Sporenie a dlhy súvisia s globálnym rastom, celosvetová ekonomika ide ale opačným smerom a zatiaľ vidíme len veľmi slabé náznaky opačného trendu. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) tento mesiac znížila odhad rastu globálnej ekonomiky na 2,9 percenta v tomto roku, najmä kvôli spomaleniu na rozvíjajúcich sa trhoch a v Číne. OECD tiež očakáva postupné posilňovanie globálneho rastu v roku 2016 a 2017 na 3,3 percenta a na 3,6 percenta.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy