Ruská ekonomika už dosiahla svoje dno

Ruská ekonomika už dosiahla svoje dno a tempo jej poklesu sa v októbri spomalilo. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa minulý mesiac znížil medziročne o 3,6 %, čo je menej ako v septembri, keď klesol o 3,8 %. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznam tlačového oddelenia ruského ministerstva hospodárstva.
Podľa ministra hospodárstva Alexeja Uljukajeva pád ruskej ekonomiky dosiahol v júni svoje dno a od júla sa jej výkon z hľadiska medzimesačnej dynamiky síce pomaly, ale vytrvalo zlepšuje. V auguste napríklad vzrástol HDP Ruska medzimesačne o 0,1 %, v septembri sa dokonca zvýšil o 0,3 % a v októbri o 0,1 %.
V 3. kvartáli 2015 sa podľa oficiálnych štatistík HDP Ruska medziročne znížil o 4,1 %. Dôvodom recesie hospodárstva sú nízke ceny ropy a sankcie Západu.
Ruské ministerstvo hospodárstva predpokladá, že ekonomika klesne tento rok o 3,7 až 3,8 %. V nasledujúcom roku počíta ministerstvo s návratom k rastu na úrovni 0,7 %. Svetová banka (SB) predpovedá Moskve tento rok pokles HDP o 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy