EK preskúma financovanie výstavby jadrových reaktorov v Maďarsku

Európska únia (EÚ) preskúma, či plán na financovanie výstavby dvoch nových reaktorov v jedinej jadrovej elektrárni (JE) v Maďarsku nie je v rozpore s jej pravidlami o štátnej pomoci. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Európska komisia (EK) má totiž obavy, že použitie štátnych peňazí na výstavbu nových reaktorov v jadrovej elektrárni pri meste Paks môže narušiť konkurenciu na maďarskom trhu s energiami.

Maďarsko chce rozšíriť svoju jedinú jadrovú elektráreň a vlani si bez hospodárskej súťaže vybralo ruskú štátnu spoločnosť Rosatom, aby vybudovala oba reaktory. Budapešť chce projekt financovať aj z výhodného úveru od Ruska vo výške 10 miliárd eur, ktorý by mal pokryť zhruba 80 % nákladov.

Komisia má však podozrenie, že táto investícia "nie je kompatibilná" s trhovou cenou, preto sa rozhodla celú záležitosť podrobne preskúmať.
"Vzhľadom na veľkosť a dôležitosť projektu Paks musí komisia starostlivo vyhodnotiť, či je maďarská investícia v súlade s trhovými podmienkami a či nezahŕňa štátnu pomoc. To si vyžaduje kompletnú analýzu," uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Úrad maďarskej vlády v reakcii na krok Bruselu pre agentúru MTI uviedol, že projekt neobsahuje štátnu dotáciu a že túto investíciu by realizoval aj racionálne uvažujúci investor. Vláda vo vyhlásení zdôraznila, že trvá na tom, aby elektráreň zostala v rukách štátu, pretože iba tak bude možné zaručiť energetickú bezpečnosť Maďarska a konkurencieschopné ceny elektriny pre obyvateľstvo i podniky.
EK chce zistiť, či aj súkromný investor by financoval projekt rozšírenia elektrárne za podobných podmienok, alebo túto maďarskú investíciu možno vnímať ako štátnu pomoc. V prípade, ak sa ukáže, že štát poskytuje investorovi pomoc, potom komisia bude zisťovať, akú deformáciu súťaže spôsobí na maďarskom trhu s energiou, píše sa vo vyhlásení.

Maďarská vláda avizovala, že sa podriadi kontrole a chce dokázať, že investícia neobsahuje zakázanú štátnu podporu. Kabinet vyjadril presvedčenie, že rámcový systém dohody projektu z obchodného hľadiska je mimoriadne výhodný a že táto investícia nemá alternatívu z hľadiska energetickej bezpečnosti, konkurencieschopnosti a ochrany klímy.

Maďarské opozičné strany požadujú zastavenie rozšírenia elektrárne v Paksi a pripomínajú, že Brusel v súvislosti s týmto projektom už začal disciplinárne konanie pre porušenie noriem únie v oblasti verejného obstarávania a podobný krok hrozí aj pre utajenie informácií o vplyve na životné prostredie.

Dohodu o spolupráci pri mierovom využití jadrovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára 2014 pri Moskve na pôde prezidentskej rezidencie Novo-Ogariovo za účasti maďarského premiéra Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Poslanci maďarského parlamentu schválili dohodu 6. februára. Prezident János Áder príslušný zákon podpísal 10. februára. Voči dohode ostro protestovali opozičné strany, okrem ultrapravicového Jobbiku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy