RegioJet ruší trasu: Socializmus zvíťazil nad podnikaním, hromží Jančura

, iDnes Foto: SITA

Český súkromný železničný dopravca RegioJet už nedôveruje podnikaniu na Slovensku, opúšťa trasu medzi Bratislavou a Košicami. Uvoľnené vagóny a lokomotívy nasadí na české spoje, kde začne jazdiť až s trinásťvozňovými súpravami.

"Je to víťazstvo socializmu nad podnikaním," komentoval odchod z trasy majiteľ RegioJetu Radim Jančura. Firma ďalej zostáva na Slovensku na trase Bratislava – Komárno, kde jazdí na objednávku ministerstva dopravy. V prevádzke ďalej zostane aj linka medzi Prahou a Košicami.

Jančura dáva odchod za vinu ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi, pretože podľa neho dovolil nelegálny stav, keď štátny dopravca ZSSK jazdí s dotovaním, kým súkromník bez dotácie. "Nie je možné podnikať tam, kde minister ide proti občanom a podporuje štátneho dominantného dopravcu, aby poškodzoval súkromného konkurenta," povedal Jančura, ktorý sa na ministra obrátil, aby riešil podnákladové ceny u vlakov ZSSK na tejto trase. Odpovede sa ale nedočkal, preto RegioJet splnil sľub a z trasy odíde. Odchod bude postupný: firma nechce odísť z trhu pred Vianocami, kedy je silný dopyt. Obmedzí preto zatiaľ len prevádzku na tri páry vlakov denne, končí nočný vlak. Počas prvého štvrťroka opustí trať úplne.

RegioJet sa kvôli podnákladovým cenám obrátil už vlani na protimonopolný úrad, ten doteraz nerozhodol. V Česku na verdikt čaká už päť rokov. Uvoľnenú kapacitu i zamestnancov chce RegioJet využiť v Česku.

Súvisiace články

Aktuálne správy