Goldman Sachs: Naozajstný záťažový test ešte neprišiel, nikto nevie ako to dopadne

, Goldman Sachs Foto: SITA

Finančná kríza priniesla príbehy krachov veľkých bánk ako Bear Stearns alebo Lehman Brothers. Zvládla by Wall Street opakovane niečo také? Finančný riaditeľ Goldman Sachs Harvey Schwartz varuje hlavne pred neistými dopadmi zmien na dlhopisovom trhu.

Najväčšia diskusia medzi investormi sa v ostatnom čase vedie na tému likvidity, najmä na trhu s dlhopismi. Množia sa obavy z panických výpredajov potom, čo Fed začne zvyšovať sadzby. Pozornosť finančného sveta priťahujú najrôznejšie katastrofické scenáre. Podľa niektorých prognóz bude práve krach dlhopisového trhu príčinou ďalšej veľkej globálnej krízy.

Finančný riaditeľ Goldman Sachs Harvey Schwartz vidí ako hlavný problém neistotu. Nikto teraz nedokáže predpovedať, čo sa pri zmene podmienok na dlhopisovom trhu môže prihodiť. "Nikdy sme neprešli skutočným strestestom volatilnejšieho trhového prostredia," uvádza. "Regulátori síce nechávajú bilancie veľkých bánk z Wall Street prejsť simulovanými záťažovými testami, to ale nemožno prirovnávať k reálnej kríze. Neexistuje vhodný spôsob hodnotenia celkového vplyvu všetkej regulácie," pokračuje Schwartz. "Podľa mňa sa to ťažko hodnotí a myslím si, že v priebehu pár rokov budeme nútení sa na to detailnejšie zamerať."

Schwartzov kolega Steven Strongin z Goldman Sachs Global Investment Research v New Yorku varoval už v auguste pred dôsledkami požiadaviek regulátorov na to, aby banky držali viac hotovosti. Znamená to menšiu flexibilitu pri odkupoch dlhopisov od panikáriacich predajcov v prípade náhleho krachu podobného flash crashu na trhu so štátnymi dlhopismi v októbri 2014.

V relatívne stabilnom trhovom prostredí sú podľa Schwartza prínosy regulácie zrejmé, ale riziká zatiaľ neznáme. "Regulácia má iste výhody. Otázkou ale je, či v tejto chvíli môžeme, alebo nemôžeme posúdiť jej náklady," uzatvára finančný riaditeľ Goldman Sachs.

Súvisiace články

Aktuálne správy