Slováci po štyridsiatke: Vedia čo chcú a cítia sa byť úspešnými

, Poštová banka Foto: SITA;thinkstock

Sú to vysokoškolsky vzdelaní ľudia, s príjmom viac ako 800 eur mesačne a v relatívne mladom veku 40 – 48 rokov. Peniaze nevnímajú len ako prostriedok, ktorým si chcú zabezpečiť svoje potreby, chcú vďaka nim aj pomáhať a uľahčiť život svojim najbližším.

Prieskum o životnom štýle štyridsiatnikov zrealizovala Poštová banka v spolupráci s agentúrou 2muse. Výsledky prieskumu ukazujú napríklad, že ľudia vo veku 40 až 48 rokov patria k tým, ktorí najviac veria vo vlastný úspech. Vyššie vzdelanie aj príjem sa evidentne podpisujú pod názor ľudí, či môže byť človek úspešný. Popritom výsledky poukazujú aj na to, že domov znamená pre 69 % ľudí po štyridsiatke všetko. „Títo ľudia dosiahli vek, kedy vedia zhodnotiť svoje pracovné skúsenosti i schopnosti a dostatočne ich zúročiť pri posilňovaní svojej nasledujúcej kariérnej pozície. Stabilnejší sú aj v samotných motivátoroch, ktoré ich posúvajú vpred. Vedia, čo chcú, či už je to zaujímavosť práce, zodpovednosť, možnosť prejaviť sa, miera kompetencie, či iné,“ hovorí riaditeľka odboru ľudských zdrojov Poštovej banky Júlia Jurčíková.

Príkladom úspešného Slováka po dosiahnutí hranice štyridsať rokov je človek vo veku 40 – 48 rokov, s vysokoškolským vzdelaním, zarábajúci viac ako 800 eur mesačne. Z tejto kategórie je približne 60 % respondentov spokojných so svojím životom a veria, že tento ich stav má šancu ešte viac stúpať. Vedia reálne a konkrétne charakterizovať svoje možnosti a príležitosti pre ďalšie výkony.

Financie sú v živote štyridsiatnikov dôležitou témou, ktorou sa zaoberajú, a tohto „bremena či radosti“ sa pozvoľna zbavuje tretina ľudí až po dovŕšení 57 rokov. Pätina ľudí 40+ si robí podnikateľské plány a následne desatina z nich nezostáva len v rovine úvah, ale podstupuje prípravu alebo prvé podnikateľské kroky. Podobná, mierne optimistickejšia bilancia, sa javí v oblasti investičných plánov. Štyridsiatnici peniaze nevnímajú len ako prostriedok, ktorým si chcú zabezpečiť svoje potreby, prostredníctvom nich chcú aj pomáhať a uľahčiť život svojim najbližším.

Na spokojnosť vekovej kategórie 40+ vplýva aj materiálne zabezpečenie domácnosti. Podstatná je kvalita príslušenstva a spotrebičov a ich aktuálny stav, s ktorým sú ľudia 40+ v dnešnej dobe väčšinou spokojní. Patrí sem najmä televízia, chladnička, práčka a mikrovlnka.

Ľudia 40+ sú aktívnymi bankovými klientmi, využívajú všetky bežné bankové služby a produkty, tri štvrtiny aj internetové služby. Aplikácie banky v smartfóne však využíva málokto, väčšinou len muži. Tretina ľudí tvrdí, že vlastní kreditnú kartu.

Tieto výsledky akoby negovali realitu krízy stredného veku. Podľa inej štúdie, vedcov z University Warwick, v ktorej oslovili 50 000 dospelých, má vraj pocit úspechu tvar písmena U. najnižšie je vo veku okolo 40-42 rokov, následne opäť začína stúpať smerom k sedemdesiatke. Výsledky zverejnené v Economic Journal vychádzajú z údajov od ľudí v Austrálii, Veľkej Británii a Nemecku, a dospeli k záveru, že je to  "multikulturálny dôkaz pre U-tvar úrovne ľudského blahobytu."

Súvisiace články

Aktuálne správy