Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa obchoduje pod 41 USD/barel

Ceny ropy pokračujú v poklese. Dôvodom je silný dolár. Americká WTI sa obchoduje pod úrovňou 41 USD (38,36 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes ráno o 8.00 h SEČ predával po 40,76 USD. To je o 1,14 USD menej ako v piatok (20. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Januárový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 78 centov na 43,88 USD za barel.
Dolár v uplynulých dňoch výrazne posilnil. Dôvodom sú vyhliadky na sprísnenie menovej politiky v USA ešte v tomto roku. Nárast kurzu dolára má negatívny vplyv na ceny ropy, keďže čierne zlato je denominované v dolároch. Zvýšenie kurzu americkej meny tak zdražuje ropu v krajinách mimo dolárový priestor a brzdí dopyt.
Po posledných vyhláseniach predstaviteľov americkej centrálnej banky Fed väčšina účastníkov trhu počíta s tým, že Federálny rezervný systém (Fed) už v decembri zvýši úrokové sadzby prvýkrát od finančnej a hospodárskej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy