Poberateľovi dávky zaťaženej exekúciou musí ostať 100 % životného minima

Od 1. januára 2016 dochádza k zmene výplaty dávok sociálneho poistenia zaťažených exekúciou. Znamená to, že od tohto dátumu nesmie byť poberateľom žiadnej z týchto dávok zrazená základná suma, ktorá sa na osobu povinného zvýšila na 100 % životného minima pre plnoletú fyzickú osobu platnú v kalendárnom mesiaci, za ktorý sa zrážky z dávky vykonávajú. Pre rok 2016 to predstavuje 198,09 eura mesačne.
Základná suma, ktorá sa povinnému nesmie zraziť na vyživovanú osobu, sa nezmenila a zostáva vo výške 25 % zo životného minima (príp. 50 %, ak ide o poberateľa dôchodkových dávok) – pre rok 2016 to predstavuje 49,52 eura mesačne (príp. 99,04 eura mesačne u poberateľa dôchodkových dávok. Vyživovanými osobami sú v zásade manžel/manželka a deti poberateľa dávky.
Doteraz musela suma zodpovedajúca 100 % životného minima ostať iba poberateľom dôchodkových dávok, ktoré podliehali exekúcii. Od januára 2016 musí ostať 100 % životného minima aj poberateľom ostatných dávok sociálneho poistenia. Ide o dávky nemocenské, materské, ošetrovné, vyrovnávacia dávka, dávka v nezamestnanosti, úrazové dávky, dávka garančného poistenia. Uvedené neplatí, ak ide o výživné na maloleté dieťa. V takom prípade povinnému nezostáva 100 % životného minima, ale iba 60 %.
Najčastejšie sa zrážky uhrádzajú v prospech nebankových subjektov, telekomunikačných operátorov, či poskytovateľov dátových služieb a zdravotných poisťovní.
Sociálna poisťovňa preto upozorňuje poberateľov sociálnych dávok každého typu, aby si ustrážili svoje príjmy a výdavky. Dôležité je nepodľahnúť najmä lákavým reklamám zo strany nebankových subjektov, ktoré sľubujú lacné pôžičky za niekoľkoeurový mesačný poplatok.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy