Francúzsko dodrží svoje záväzky, tvrdí Macron

Stanovisko ministra hospodárstva nasledovalo po tom, čo Paríž oznámil, že po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra budú vyššie výdavky na bezpečnosť pravdepodobne porušovať rozpočtové pravidlá EÚ

Francúzsko dodrží svoje finančné záväzky. Minister hospodárstva Emmanuel Macron to vyhlásil v sobotu. Jeho stanovisko nasledovalo po tom, čo Paríž oznámil, že po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra budú vyššie výdavky na bezpečnosť pravdepodobne porušovať rozpočtové pravidlá EÚ. Prezident Francois Hollande v pondelok v prejave sľúbil, že vytvorí v rámci bezpečnostných zložiek 5 tis. nových pracovných miest. Tiež uviedol, že krajina do roku 2019 nebude škrtať výdavky na obranu.

„Francúzsko dodrží svoje finančné záväzky. Dúfam, že sa tak stane, pretože… je to naša povinnosť v srdci Európy a eurozóny,“ povedal. Francúzsky premiér Manuel Valls 17. novembra vyhlásil, že krajina presiahne cieľový deficit vo výške troch percent hrubého domáceho produktu, keďže zvyšuje výdavky na obranu. Ešte pred útokmi, 15. októbra, však Francúzsko predložilo návrh rozpočtu na rok 2016, ktorý ignoruje odporúčania ministrov financií EÚ, podľa ktorých mal Paríž znižovať štrukturálny deficit. „Mimoriadne okolnosti ospravedlňujú prijatie mimoriadnych rozhodnutí,“ povedal Macron. „Predstavili sme ich Európskej komisii (EK), nemyslím si, že sa niečo zmení,“ doplnil.

Šéf EK Jean-Claude Juncker vyhlásil, že francúzske výdavky na obranu by mali mať v rámci pravidiel EÚ špeciálny režim. S tým sa stotožňuje aj európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici. „Nebuďme len účtovníci bez srdca a duše,“ vyzýva.

Súvisiace články

Aktuálne správy