Poplatok za rozvoj sa nebude uhrádzať za rodinné domy do 150 m2

, TASR Foto: SITA

Poplatok za výstavbu v mestách a obciach sa nebude týkať rodinných domov s podlahovou plochou do 150 štvorcových metrov (m2). Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k zákonu o miestnom poplatku za rozvoj z dielne poslancov Národnej rady (NR) SR Igora Chomu a Richarda Rašiho (obaja Smer-SD). Zákon dnes schválil parlament napriek tomu, že opozícia žiadala jeho dopracovanie.

Poplatok za rozvoj môže obec dobrovoľne zaviesť vlastným všeobecne záväzným nariadením. Predkladatelia mu pripisujú tri funkcie, a to príjmovú, rozvojovú a protikorupčnú. Jednak bude tento poplatok príjmom obce, slúžiť bude ako jeden zo zdrojov na vybudovanie sociálnej a technickej infraštruktúry potrebnej pre stavebný rozvoj a zároveň má obmedziť ochotu zúčastnených strán „dohodnúť sa“ na rôznych plneniach.

„Každá obec sa stretáva s problémom, že pri developérskych aktivitách sa síce zvyšuje počet bytov v obci, ale obec musí zo svojho rozpočtu budovať služby – komunikácie, obchody, škôlky, zázemie. Cieľom tohto návrhu zákona je preto dať do rúk starostom a zastupiteľstvám nástroj na podporné financovanie tejto infraštruktúry,“ zdôvodnil Choma pre TASR. Ako dodal, zákon má tiež zamedziť korupčným snahám developérov určením jasných pravidiel.

Vplyv na výšku poplatku budú mať údaje zo stavebného povolenia, ktoré bolo vydané stavebníkovi. Platiť sa bude jednorazovo, sadzbu si určí obec a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu výšku 10 eur za m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby a pôvodne navrhovaná maximálna sadzba 45 eur sa znížila na 35 eur za každý aj začatý m2 takejto plochy.

Poplatok sa nebude vzťahovať na stavby sociálnej a technickej infraštruktúry, drobné stavby či stavebné práce v rámci odstraňovania porúch a havarijných stavov. Okruh stavieb, ktoré nie sú predmetom poplatku, sa pozmeňujúcim návrhom rozšíril o stavby slúžiace na sociálnoprávnu ochranu detí a sociálnu kuratelu aj stavby slúžiace na obranu štátu.

Zákon už nepočíta ani so spoplatnením stavby rodinného domu s podlahovou plochou do 150 m2. „Ak niekto stavia nový dom, nemôže byť na tom tak biedne, že by nemohol prispieť férovo na to, aby k jeho domu viedla cesta a jeho dieťa malo miesto v škôlke a škole. Je nehorázne žiadať od staroobyvateľov obcí, aby boli ukrátení na bežnom štandarde, ktorý im obec z miestnych daní poskytovala preto, lebo obec postaví pre novoprišlých občiansku vybavenosť,“ uviedol dnes v pléne poslanec Peter Osuský (SaS).

Zmenu kritizuje aj Inštitút urbánneho rozvoja. Zákonu vyčíta aj vysoké sadzby poplatku, ktoré môžu predražiť výstavbu a znížiť dostupnosť bývania. Chýba mu tiež možnosť započítania investícií, ktoré do infraštruktúry na základe požiadaviek obce investor zrealizuje. Zákon navyše podľa neho negarantuje účelové využitie výnosov z tohto poplatku na rozvoj daného územia.

Súvisiace články

Aktuálne správy