Vláda premárnila príležitosť na modernizáciu, reformy a zníženie daní

, TASR Foto: SITA

Vláda nevyužila príležitosť znížiť dane a uskutočniť potrebné reformy. Uviedli to opoziční poslanci Národnej rady SR v reakcii na dnes schválený rozpočet verejnej správy na roky 2016 až 2018.

Poslanec Jozef Mihál (SaS) upozornil, že hoci za štyri roky vlády Roberta Fica (Smer-SD) došlo k výraznému zvýšeniu daní a odvodov, neprejavilo sa to v tom, že by ľudia, ktorí to potrebujú, dostali viac. „Za štyri roky Ficovej vlády išli hore odvody živnostníkov o 26 %, ale na druhej strane rodičovské príspevky, prídavky na deti stúpli len o 4 %, čo je v priemere za rok ani nie o 1 %. Ten vyšší vyber daní a odvodov sa nedostal k tým, ktorí to potrebujú, ale niekde sa stratil. Asi miliarda eur sa takto rozkradne,“ domnieva sa.

Za rozpočet premárnených príležitostí označil prijatý zákon roka Jozef Kollár (nezaradený). Slovenská spoločnosť podľa neho už 10 rokov prešľapuje na mieste a rozpočet nedáva odpoveď na tri základné dlhy, ktoré tlačí pred sebou. Ako modernizačný dlh vníma súčasný stav nemocníc, budov vo vlastníctve štátu či ciest druhej a tretej triedy.

Kollár zároveň poukázal na reformný dlh. „Ostatné reformy boli robené v rokoch 2004 a 2005. Vláda nevyužila príležitosť, že je to vláda jednej strany a mohla podstatne lepšie posunúť slovenskú spoločnosť na ten reformný potenciál, ktorý táto spoločnosť má,“ zdôraznil.

Za obrovský dlh považuje aj rozdiely medzi budúcimi výdavkami a príjmami štátu spojenými so starnutím obyvateľstva. „Je to sekera vo výške asi 111 miliárd eur, ktorá je predovšetkým v zdravotníctve a v sociálnom systéme,“ vyčíslil Kollár.

Pracujúci Slováci môžu byť podľa podpredsedu KDH pre verejné financie Miloša Moravčíka zo schváleného rozpočtu smutní, pretože namiesto zníženia daní sa vláda rozhodla pokračovať v prejedaní ich peňazí. „Ak by si to minister financií aspoň na mesiac vymenil s niektorým zo zamestnancov pracujúcich na stavbe alebo so zamestnankyňou za pásom, zistil by, aké to je nespravodlivé. Na konci totiž často dostanú na účet namiesto 1000 eur necelých 600, lebo im štát zoberie viac ako 400 eur, ktoré mohli byť ich. Mnohí dostávajú, žiaľ, ešte menej,“ povedal.
Ako dodal, podobné problémy spôsobujú vysoké dane a odvody aj aktívnym seniorom, brigádujúcim študentom či podnikajúcim živnostníkom. „V ekonomike vznikol priestor pre zníženie daňového zaťaženia týchto ľudí, vláda to však odmietla zapracovať do rozpočtu, čo je skutočne smutné,“ uzavrel Moravčík.

Súvisiace články

Aktuálne správy