Prebytok bežného účtu EÚ v septembri vzrástol

V septembri tohto roka vykázal bežný účet platobnej bilancie Európskej únie prebytok 15,9 mld. eur, čo bol rast oproti augustovému prebytku na úrovni 13,8 mld. eur

Bežný účet platobnej bilancie Európskej únie podľa sezónne upravených údajov v septembri tohto roka vykázal prebytok 15,9 mld. eur. Zvýšil sa tak oproti augustu, kedy bol vo výške 13,8 mld. eur. Vzrástol aj v porovnaní so septembrom minulého roka, kedy bol na úrovni 10,9 mld. eur. Vyplýva to z odhadu, ktorý zverejnil v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat. Sezónne a kalendárne neupravený bežný účet platobnej bilancie Slovenska bol podľa údajov Eurostatu v septembri v schodku, a to v sume 0,07 mld. eur. V auguste bežný účet vykázal deficit 0,34 mld. eur a v septembri minulého roka prebytok 0,13 mld. eur.

 

Prebytok Európskej únie v obchode s tovarmi v auguste podľa sezónne upravených údajov vzrástol na sumu 9,9 mld. eur z augustových 7,5 mld. eur. Prebytok EÚ v obchode so službami klesol na 12,9 mld. eur z augustových 14,1 mld. eur. Kumulatívny prebytok bežného účtu platobnej bilancie EÚ za dvanásťmesačné obdobie do konca septembra 2015 bol 165,4 mld. eur. V závere septembra 2014 bol kumulatívny prebytok za dvanásťmesačné obdobie v sume 66,9 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy