Parlament vzal na vedomie správu o vývoji dlhu

Verejný dlh by mal v nasledujúcich rokoch podľa vládnej správy o vývoji dlhu a o opatreniach na jeho zníženie postupne klesať. V roku 2018 by mal dosiahnuť necelých 49 % hrubého domáceho produktu.

Správa „NR SR: Parlament vzal na vedomie správu o vývoji dlhu“ rozšírená o vyjadrenie podpredsedu KDH Miloša Moravčíka v štvrtom a piatom odseku

BRATISLAVA 20. novembra (SITA) – Verejný dlh bude v nasledujúcich rokoch klesať. Odkazuje to rezort financií vo svojej správe o vývoji verejného dlhu a o opatreniach na jeho zníženie, ktorú musí vláda vypracovať, keďže dlh dosahuje sankčné pásma dlhovej brzdy. Podľa ministerstva financií totiž dlh klesne v roku 2015 na 52,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a následne by sa mal znižovať až na 48,6 % v roku 2018. Materiál v piatok vzala na vedomie Národná rada SR.

Samotné opatrenia na zníženie dlhu ministerstvo v správe nešpecifikuje. Odvoláva sa na návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky, ktorý s uvedeným znižovaním dlhu počíta. Zároveň platí, že podľa pravidiel dlhovej brzdy sa pre aktuálnu výšku dlhu zmrazujú platy vládnych predstaviteľov. Za klesajúcim trendom výšky dlhu stojí aj premiér Robert Fico, ktorý sa k materiálu vyjadroval po jeho stredajšom odobrení vládnym kabinetom.

Vyzdvihol aj fakt, že Európska komisia pozitívne zhodnotila návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý je podľa tohto hodnotenia plne v súlade s pravidlami Bruselu. O zodpovednej fiškálnej politike podľa premiéra hovorí aj skutočnosť, že Slovensku sa v posledných aukciách darí predávať štátne dlhopisy aj so záporným úrokom.

S vývojom dlhu to však tak pozitívne nevidí podpredseda KDH Miloš Moravčík. Upozorňuje na to, že hoci v pomere k HDP sa má dlh znižovať, v absolútnych číslach má naďalej rásť o stovky miliónov eur ročne. „Pre ľudí je to zlé, pretože štátny dlh budú musieť neskôr splatiť práve oni a ich deti. A navyše výdavky štátu na dlh znamenajú menej peňazí pre školstvo, horšie zdravotníctvo a menej ciest či diaľnic,“ tvrdí.

Kriticky sa vyjadruje aj k skutočnosti, že v dokumente, ktorého vypracovanie vláde nariaďuje ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, sa so špecifikáciou opatrení na zníženie dlhu príliš nezaoberali. „Očakával som, že minister financií si dá s návrhom opatrení na zníženie dlhu väčšiu prácu. To, čo poslal, je žiaľ odfláknutý materiál. Zjavne mu nejde o reálne znižovanie dlhu, ale skôr o vybavenie si zákonnej povinnosti,“ uviedol Moravčík.

Súvisiace články

Aktuálne správy