Kofola vstúpila na českú burzu, príležitosť investovať majú aj drobní akcionári

Dnešným dňom verejnou ponukou akcií vstúpila skupina Kofola na pražskú burzu. Ako dnes informoval v Prahe na stretnutí s novinármi Jannis Samaras, generálny riaditeľ Kofola ČeskoSlovensko, Česká národná banka schválila prospekt spoločnosti, prostredníctvom ktorého firma verejne ponúkne 275.000 novovydaných akcií.
Z dôvodu veľkého záujmu investorov sa akcionár Enterprise Investors rozhodol odpredať až 1.900.000 existujúcich akcií, ak bude dosiahnutá priaznivá predajná cena. Znamená to, že investori v Českej republike, na Slovensku a v Poľsku môžu investovať do skupiny Kofola.
Ponuka akcií bude zložená z verejnej ponuky v Českej republike, Poľsku a na Slovensku, konkrétne firma ponúkne svoje akcie na pražskej a varšavskej burze. Celkovo sa bude skladať z 275.000 novovydaných akcií a až 825.000 existujúcich akcií ponúknutých na predaj jedným zo súčasných akcionárov, spoločnosti CED Group S.a.r.l. (akcionár ovládaný poľskou investičnou skupinou Enterprise Investors). Vzhľadom na silný záujem investorov sa množstvo ponúknutých akcií môže navýšiť o ďalších 1.075.000 existujúcich akcií v závislosti od predajnej ceny. Celkový počet akcií by sa tak mohol dostať až na 2.175.000. Maximálna cena akcie je stanovená na 650 Kč, indikatívne minimálna cena pre retailových investorov je v Českej republike 500 Kč.
„Kofola je v skvelej kondícii a hospodársky rast v Česku, na Slovensku a v Poľsku má veľmi pozitívny výhľad. Inými slovami, nie je na čo čakať,“ vysvetľuje rozhodnutie akcionárov firmy Daniel Buryš, finančný riaditeľ skupiny Kofola. Ako ďalej uviedol, v najbližších dňoch bude nasledovať informačná kampaň pre investorov a širokú verejnosť. Podľa harmonogramu sa s akciami v Prahe začne obchodovať 2.12.2015. Záujemcovia zo Slovenska si môžu akcie objednať v Slovenskej sporiteľni, a.s., alebo u iného obchodníka s cennými papiermi, a to od dnešného dňa do 1.12.2015.
Skupina Kofola je jeden z najvýznamnejších výrobcov nealkoholických nápojov so 7 výrobnými závodmi na 4 európskych trhoch. Po avizovanom odchode výrobného závodu Coca-Coly z obce Luka je tak skupina Kofola jedným z mála výrobcov nealko nápojov na Slovensku. Celkovo skupina zamestnáva 1900 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy