Na hrane jemných klamstiev: Crowdfunding, alebo crowdphishing?

, Project Syndicate Foto:thinkstock;SITA

Keby človek hľadal dokonalý príklad, prečo je tak ťažké zabezpečiť dobré fungovanie finančných trhov, stačilo by, aby sa zameral na ťažkosti a kontroverzie okolo crowdfundingu, hromadného financovania projektov v Spojených štátoch.

Po viac ako trojročných rokovaniach zverejnila americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) v októbri konečný nález, ktorý umožní pravý crowdfunding. Napriek tomu nový regulačný rámec zďaleka nespĺňa to, čo je pre celosvetové pozdvihnutie crowdfundingu potrebné.

Pravý alebo tiež akciový crowdfunding sa týka činnosti onlineových platforiem, ktoré predávajú podiely startupových firiem priamo veľkému počtu drobných investorov, pričom obchádzajú tradičný rizikový kapitál alebo investičné bankovníctvo. Tento koncept je analogický s konceptom internetových aukcií. Namiesto toho, aby umožňoval jednotlivcom ponúkať celému svetu nábytok, má crowdfunding rýchlo vybrať peniaze od zasvätených ľudí pre firmy, ktorým by bankári nemuseli rozumieť. Rozhodne sa to zdá byť fascinujúce.

Regulátori mimo USA sú často zhovievavejší a niektoré crowdfundingové platformy už fungujú. Napríklad holandský Symbid aj britský Crowdcube boli založené v roku 2011. Na svetových trhoch však crowdfunding stále nepredstavuje významný faktor. A to sa bez zodpovedajúcej a novátorskej finančnej regulácie nezmení.

Pochopeniu problémov, na ktoré by mohli oficiálne činitelia pri regulácii crowdfundingu naraziť, bráni koncepčná bariéra, lebo prevládajúce hospodárske modely nedokážu zohľadniť manipulatívne a prefíkané aspekty ľudského správania sa. Ekonómovia zvyčajne opisujú racionálnu a poctivú stránku ľudí a zanedbávajú ich nepoctivosť. V dôsledku toho podceňujú finančné riziká crowdsourcingu.

Tieto riziká pritom nespočívajú ani tak v hrozbe otvoreného podvodu, veľkých lží, ktoré by boli trestné. Ide skôr o jemnejšie formy klamu. Celkom dobre môže ísť o otvorené klamanie, kedy manipulátori zastierajú pred naivnými amatérmi fatálny nedostatok nejakého podnikateľského plánu, prípadne ho priznávajú len neochotne, či veľmi drobným písmom.

Nie je to tak, že všetci ľudia sú nečestní. Naopak, zvyčajne sa pýšia svojou integritou. Skôr ide o to, že ich bezúhonnosť tu a tam trpí drobnými výpadkami. A keď sa tieto výpadky spočítajú, nemusí to už byť tak drobné.

V našej novej knihe Ekonómia manipulácie a podvodu s Georgom Akerlofom tvrdíme, že bezškrupulózne správanie musí byť zásadným spôsobom vteleným do ekonomickej teórie. Ekonomická rovnováha, v ktorej žijeme, by sa mala predovšetkým považovať za rovnováhu podvodov, v ktorej sa drobná individuálna nepoctivosť môže pretaviť v čosi systémovo významné, ​​len čo sa jej pod intenzívnym konkurenčným tlakom začnú dopúšťať obchodné organizácie. Áno, konkurencia odmeňuje bystrých a pracovitých. Často ich však aj núti pohybovať sa na hrane jemného klamania.

Nové pravidlá SEC pre crowdfunding sú zložité, pretože riešia zložitý problém. Koncepčnou podstatou crowdfundingu je rozšírenie informácie medzi milióny ľudí. Väčšina ľudí, aj tých najmúdrejších, nedokáže pochopiť budúcu prevratnú podnikateľskú príležitosť. Tí, ktorí to dokážu, sú roztrúsení. Ekonóm Friedrich Hayek to v roku 1945 formuloval trefne: "Bezpochyby existuje súbor veľmi dôležitých, no neroztriedených znalostí, ktoré nie je možné dosť dobre nazvať vedeckými v zmysle chápania všeobecných pravidiel. Ide o znalosť konkrétnych okolností a miesta. Vzhľadom k tomu má prakticky každý jednotlivec určitú výhodu oproti všetkým ostatným v tom, že disponuje jedinečnými informáciami, ktoré by sa dali na prospech využiť, avšak ktoré možno využiť iba v prípade, že rozhodnutia závisiace na týchto informáciách zostanú na ňom alebo budú prijímané za jeho aktívnej spolupráce. "

Problém je v tom, že prísľub skutočne "jedinečných informácií" sa stretáva s realitou náchylnosti voči klamu. Usmerňovanie roztrúsených znalostí do nových podnikateľských plánov preto vyžaduje regulačný rámec, ktorý uprednostní skutočne osvietených a poctivých. Nové pravidlá SEC pre crowdsourcing bohužiaľ nejdú tak ďaleko, ako by mali.

Americký zákon z roku 2012, ktorý poveril SEC úlohou stanoviť pravidlá pre platformy crowdfundingu, špecifikoval, že žiadny startup nemôže tieto platformy využívať na výber sumy prevyšujúcej jeden milión dolárov ročne. Z hľadiska obmedzenia priestoru pre klamanie je to prakticky bezcenné. Začlenenie tohto ustanovenia bolo v skutočnosti vážnou chybou a nová legislatíva ju musí napraviť. Milión dolárov nestačí a takto stanovený strop bude mať tendenciu obmedzovať crowdfunding na malé myšlienky.

Niektoré pravidlá SEC proti zavádzajúcim praktikám naozaj fungujú. Crowdfundingové platformy napríklad musia poskytovať komunikačné kanály, "ktorými budú môcť investori komunikovať medzi sebou a tiež so zástupcami emitenta o dostupných ponukách".

To je dobré pravidlo, ktoré je pre celú myšlienku crowdfundingu zásadné. SEC by však mohla robiť viac ako len hlásať svoju vieru v "necenzurované a transparentné hromadné diskusie". Mala by vyžadovať, aby sprostredkovateľ sponzorujúc určitú platformu, inštaloval monitorovací systém, ktorý bude brániť pred manipuláciou a falošnými záujemcami zverejňujúcimi zavádzajúce komentáre.

SEC a ďalší regulátori by mohli ísť ešte ďalej. Mohli by sprostredkovateľa podnecovať k vytvoreniu platformy, ktorá bude sumarizovať doterajšie bilancie a reputáciu komentátorov. A koniec koncov: prečo neplatiť komentátorom, ktorí nazhromaždí veľa kladných reakcií alebo ktorých komentáre k emitentom sa vo svetle ich následného úspechu ukážu ako hodnotné?

Úspech finančnej sústavy ako celku v konečnom dôsledku závisí na dôvere a spoľahlivosti, ktoré sú rovnako ako podozrievavosť a strach vysoko nákazlivé. Ak má teda crowdfunding dosiahnuť svoj globálny potenciál, musí sa od prvopočiatku brániť crowdphishingu. Je potrebné, aby regulátori napravili súčasné pravidlá a nebolo by od veci, keby sa s tým poponáhľali.

Autorom je Robert J. Shiller, laureát Nobelovej ceny za ekonómiu v roku 2013, profesor ekonómie na univerzite v Yale.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy