Bezpečnostná rezerva: Základný princíp, ktorý stojí za hodnotovým investovaním

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

“Keby sa tajomstvo zdravého investovania malo zhrnúť do troch slov, dovolili by sme si vysloviť motto "bezpečnostná rezerva,” napísal Benjamin Graham vo svojej knihe Inteligentný investor (pôvodne vydanej v roku 1949).

Vo svojom odhade fondu, Dan Roberts hovorí o tom, prečo je koncepcia Bezpečnostnej rezervy dôležitá pre investičný proces, ktorým sa riadi pri správe globálneho dividendového fondu – Fidelity Global Dividend Fund. Taktiež vysvetľuje, ako Bezpečnostnú rezervu zapracováva do svojho portfólia.

Čo je bezpečnostná rezerva
Najjednoduchšou definíciou je, že bezpečnostná rezerva predstavuje zníženie vlastnej hodnoty akcie, ktoré chcete vidieť pred zakúpením akcií, aby ste získali slušnú návratnosť investície. Inými slovami, chcem určiť, či sú akcie dostatočne podhodnotené na to, aby zvládli akúkoľvek neistotu alebo trhové poklesy. Samozrejme, určenie skutočnej hodnoty samo osebe vôbec nie je jednoduché, keď zvážime všetky neodmysliteľné komplikácie pri prognózovaní ziskov danej spoločnosti. Avšak v centre všetkého, čo v rámci globálnej dividendovej stratégie robím, dodržiavam prísnu disciplínu oceňovania.

Prečo je dôležité mať bezpečnostnú rezervu
Podľa môjho názoru je oceňovanie jediným a najdôležitejším determinantom budúcej návratnosti. Avšak nejde len o investovanie do spoločností s najnižšími P/E koeficientmi alebo najvyššími dividendovými výnosmi. Kým tieto metriky oceňovania sú dôležitými vstupmi, môj prístup zohľadňuje veľmi dlhodobú povahu aktív, do ktorých investujem a to v zásade znamená, že kladiem menší dôraz na krátkodobé výkazy príjmov. Menej ma zaujíma, čo spoločnosť urobila za uplynulých 12 mesiacov alebo čo plánuje urobiť v najbližšom kvartáli, oveľa viac sa zaoberám dlhodobým alebo potenciálom odvetví a spoločností naprieč cyklami, o ktoré mám záujem.

Ako zapracovať bezpečnostnú rezervu do portfólia
Sú tri hlavné spôsoby, ako bezpečnostnú rezervu zapracovávam do portfólia. Už som spomínal dôležitosť oceňovania a pri analýze výnosov naprieč cyklami využívam podporu globálnych výskumných schopností spoločnosti Fidelity.

Oceňovanie dopĺňam tým, že od spoločností, ktoré zahŕňam do svojho portfólia, požadujem určité investičné kritériá a to všetko mi pomáha budovať presvedčenie pri posudzovaní ich skutočnej hodnoty. Tento "nákupný zoznam" vlastností zahŕňa: predvídateľný, odolný profil výnosov; silnú hotovostnú konverziu; transparentné finančné výkazy; a manažérsky tím, ktorý chápe dôležitosť dobrej alokácie kapitálu a aj v minulosti preukázali dobrú kapitálovú alokáciu. Avšak je pravda, že tieto investičné vlastnosti sú všeobecne požadované zo strany investičnej komunity, takže ako sa k týmto vlastnostiam dostaneme a zároveň zachováme disciplínu oceňovania? Nuž, vyžaduje si to prvok opozičného myslenia, takže samozrejme v momente kúpy je zvyčajne opozičný aspekt toho, čo robím, aby som si zabezpečil prístup ku kvalitným spoločnostiam na základe rozumného oceňovania; do určitej miery idem proti prúdu.

Nakoniec, treťou vrstvou bezpečnostnej rezervy, ktorú zapracovávam do tohto postupu je to, ako portfólio budujem. Toto sa v podstate robí bez referencie na nejaký index a tento prístup je úplne neobmedzený. Mám približne 50 akcií, čo podľa môjho názoru zabezpečuje správnu rovnováhu presvedčenia a diverzifikácie portfólia. Nemám 100 alebo podobné množstvo akcií, ako niektorí správcovia fondov, a nedržím žiadne pozície za účelom znižovania rizika.  Ako som sa zmienil už vyššie, chcem podrobne pochopiť každú spoločnosť, ktorú do portfólia zahrniem a približne 50 je počet, ku ktorému som smeroval aj v minulosti a vždy sa mi to vyplatilo. Všetky držané akcie prispievajú k výkonu portfólia, pričom ani jedna z akcií nedominuje. Všetky holdingy sú v rozmedzí 1 % až 4 % NAV. Investujem len ak uvidím príležitosť, takže v portfóliu sa to prejaví ako dobrá diverzifikácia podľa priemyslu, odvetvia a geografie, ale môžeme mať poddimenzované zastúpenie alebo môžeme úplne chýbať na niekoľkých dosť významných častiach trhu.

Napríklad, tento Fond od svojho začiatku nikdy nezahŕňal banské akcie a veľmi malú expozíciu voči akciám ropy a toto sa nám vyplatilo. V súčasnosti sú jedinou expozíciou Fondu akcie Royal Dutch Shell, na úrovni približne 1.8 %. S klesajúcim oceňovaním sa k tejto možnosti stále vraciame, a v poslednom období evidentne klesli dosť agresívne. Moje zdráhanie súviselo s predpokladaným rizikom, súvisiacim s týmito firmami; prognózy obsahujú veľa veľmi zložitých parametrov, ako napr. skryté ceny komodít alebo kurzové pohyby. Hľadám atraktívne oceňovanie, ktoré mi to vykompenzuje a nevidím ocenenia, ktoré by boli dostatočne atraktívne na to, aby ma prinútili alokovať kapitál svojich klientov  do týchto akcií. Okrem toho, dividendy mnohých z týchto spoločností nie sú kryté, napriek tomu, že znižujú náklady tak rýchlo ako sa dá, aby sa pokúsili uvoľniť hotovosť. Nepochybne máme už dosť veľa tohto cyklu za sebou, ale nemyslím si, že oceňovania sú momentálne dostatočne presvedčivé.

Prečo je tento prístup obzvlášť relevantný pre investorov v súčasnom trhovom prostredí
Časom, a to najmä pri volatilite na trhoch, ktorú sme zaznamenali tento rok v júli a auguste, tento prístup sa ukázal ako veľmi efektívny na zachovanie kapitálu. Počas investičného procesu sa dôraz kladie na riziko, ktoré definujem ako potenciálne trvalú stratu kapitálu. Samozrejme, toto je akciový fond a sprevádzajú ho všetky riziká, ktoré akciové investovanie so sebou prináša, ale pri takejto stratégii by ste mali zaznamenať nižšie čerpanie ako širší trh a mnohé ďalšie fondy v rámci tejto skupiny. Nasledujúca tabuľka ukazuje, že tento fond má od svojho spustenia druhé najnižšie maximálne čerpanie v sektore IA Equity Income.

Pri pohľade do budúcnosti očakávam, že nízke úrokové sadzby, prostredie nízkeho rastu budú pretrvávať. V tejto situácii by investori mali profitovať z investovania do spoločností s odolnými franšízami a silnými bilanciami  pri primeraných oceňovaniach, ktoré môžu priniesť atraktívne a udržateľné dividendy ako aj reálny kapitálový rast.

 


Fidelity Worldwide Investment (FIL Limited) bolo založené v roku 1969 ako súkromná spoločnosť a dnes pôsobí na všetkých významných finančných trhoch ako správca aktív. Spoločnosť spravuje aktíva zákazníkov v hodnote 370 mld. USD a zamestnáva 6700 ľudí v 24 krajinách sveta. (Údaje z júna 2014).

Upozornenie na riziká

Fidelity Worldwide Investment zverejňuje výhradne informácie o produktoch a všeobecné informácie a neposkytuje žiadne investičné odporúčania. Z minulého vývoja hodnoty nie je možné odvodiť prognózy budúceho vývoja. Investovanie do investičných fondov je spojené nielen s vysokými šancami na výnos, ale i s vyššími rizikami. Preto môže napríklad hodnota podielov investičných fondov kolísať a nie je zaručená. Na vývoj hodnoty majú okrem toho negatívny vplyv i individuálne náklady a poplatky. Investičné rozhodnutia by sa mali v každom prípade opierať o informácie dôležité pre investorov, najnovšie správy o hospodárskych výsledkoch a – pokiaľ bola zverejnená –  o najnovšiu polročnú správu. Tieto dokumenty tvoria jediný záväzný základ pre nákup.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy