Nová odvodová úľava by sa mala vzťahovať na 12 okresov v hladových dolinách

, TASR Foto: thinkstock

Nová odvodová úľava pre zamestnancov s trvalým pobytom v takzvaných hladových dolinách by sa od polovice decembra tohto roka mala vzťahovať na 12 okresov, ktoré ešte oficiálne zverejní Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR na svojom webovom sídle. Podľa predbežných údajov ústredia Sociálnej poisťovne (SP) by malo ísť o okresy Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Kežmarok, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance a Trebišov.

"Podmienkou poskytnutia úľavy bude, že pôjde o vznik buď pracovného pomeru, alebo štátnozamestnaneckého pomeru a že zamestnanec má trvalý pobyt v takzvanej hladovej doline. Ďalšou podmienku je, že zamestnanec bol nepretržite evidovaný v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej šesť mesiacov. Dôvodom je tiež vyradenie z evidencie nezamestnaných práve pre vznik pracovného pomeru alebo štátnozamestnaneckého pomeru. Odvodová úľava bude platiť najviac 12 mesiacov počas trvania pracovného alebo štátnozamestnaneckého pomeru," povedala dnes na tlačovej konferencii riaditeľka odboru výberu poistného Sociálnej poisťovne Andrea Zahoranová.

Zamestnávateľ počas 12 mesiacov bude platiť za zamestnanca len poistné na úrazové poistenie a na garančné poistenie. Podmienkou je tiež, že príjem nebude vyšší ako 67 % priemernej mesačnej mzdy. Na právne vzťahy, ktoré vzniknú v roku 2015, predstavuje týchto 67 % priemernej mesačnej mzdy suma 552,08 eura a ak vzniknú v roku 2016, bude hraničná suma, pre ktorú bude platiť odvodová úľava, do 574,86 eura.

"V prípade, ak zamestnanec bude chcieť byť dôchodkovo poistený, bude mať možnosť za obdobie tejto odvodovej úľavy dodatočne si doplatiť poistné na dôchodkové poistenie," doplnila Zahoranová. V takom prípade si doplatí starobné poistenie a invalidné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu v sumách, aké platili v období, za ktoré sa poistné na dôchodkové poistenie dopláca.
Okresy v takzvaných hladových dolinách bude zverejňovať na svojom webovom sídle Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Prvé hladové doliny zverejní od 15. decembra do 31. decembra 2015. Novela čaká ešte na podpis prezidenta a účinnosť nadobudne 15. decembra tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy