Islamský štát ako skutočná výzva pre euro

, pragcap Foto: SITA

Rok 2015 zatiaľ nebol pre Európu vôbec ľahký. Dnes už vieme, že ideály voľného pohybu a obchodu, otvorenosti, slobody, spolupráce a rovnakých príležitostí v Európe čaká ťažká skúška. Rok 2016 nebude o nič pokojnejší. Naopak.

Grécka kríza sa ozvala opäť naplno, pokračuje neutešená situácia na Ukrajine, ekonomika ledva rastie a mohutná migračná vlna ukázala v plnej nahote nejednotnosť Európskej únie a európskej spoločnosti ako takej. V polovici novembra po niekoľkýkrát, a zatiaľ jasne najsilnejšie na európskom území, zaútočili sympatizanti Islamského štátu. Teroristické útoky v Paríži majú hneď dva dopady, ktoré môžu zhoršiť európsku krízu:

– Môžu narásť deficity verejných financií s tým, ako porastú výdavky na obranu. Už teraz väčšina Európy nedodržiava pravidlá týkajúce sa dlhu v pomere k HDP.
– Utečenecká kríza doteraz sama o sebe preverovala toleranciu a ústretovosť Európy. Všetko sa môže zmeniť kvôli rastúcej nedôvere voči dobrým úmyslom ľudí, ktorí síce z malej časti, ale predsa prichádzajú z Blízkeho a Stredného východu a niektorých afrických krajín.

Európa má dlhodobo problémy so zadlžením. Celý rad krajín bol a naďalej je nútený šetriť, aby udržali na uzde pomer dlhu voči HDP. To pritom mnohokrát brzdí ekonomickú expanziu a vo výsledku vedie k rastu zadlženosti. Vojna proti Islamskému štátu, rovnako ako žiadna iná, nebude pre hospodárstvo dlhodobo prospešná. Investície do niektorých technológií a produktov na jednej strane sú vo vojne vždy vyvážené odsúvaním investícií v iných oblastiach.

Na starý kontinent zatiaľ neprestávajú prúdiť tisíce utečencov denne. Európski politici zvažujú prísnejšiu kontrolu vonkajších hraníc Európskej únie, respektíve schengenského priestoru, niektoré krajiny začínajú viac strážiť svoje hranice aj v rámci únie. Obavy obyvateľov európskych krajín sú logické, snaha o kontrolu prichádzajúcich Sýrčanov, Afgancov a ďalších naráža na nedostatočné personálne aj iné kapacity, problémom je pravosť a kontrolovateľnosť dokladov, teda identity prichádzajúcich ľudí. Navyše parížski útočníci boli väčšinou občanmi krajín EÚ, vyrastali tu, vzdelávali sa a tak ďalej.

Voľný pohyb osôb, tovaru a služieb je jedným z pilierov európskej ekonomiky, predstavuje ideu Európskej únie ako takej. Nárast nacionalizmu a protekcionizmu na hospodárskej úrovni, nehovoriac o tej bezpečnostnej, dokáže pribrzdiť už tak pomaly idúci európsky hospodársky vlak. Aj doterajší opatrní optimisti sa preto začínajú na rok 2016 v Európe pozerať s rastúcou neistotou a obavami.

Súvisiace články

Aktuálne správy