Penta: Pri zákone o tepelnej energetike vláda vstupuje do sporu dvoch firiem

Investičná skupina Penta vníma návrh novely zákona o tepelnej energetike ako snahu vlády účelovo vstupovať do sporu dvoch obchodných spoločností, v tomto prípade Bratislavskej teplárenskej (BAT) a firmy Paroplyn Holdings Limited ako držiteľa pohľadávky. Uviedol to v reakcii na stredajšie (18.11.) schválenie novely zákona Gabriel Tóth, PR špecialista Penta Investments, ktorá je vlastníkom Paroplynového cyklu (PPC).


Obsah novely zákona podľa Tótha de facto hovorí, že štátny vlastník je viac ako iný vlastník, keďže ním vlastnená spoločnosť nemusí platiť svoje záväzky. "Navyše, štát ňou retroaktívne vstupuje do práv obchodných spoločností, čo považujeme za jednoznačne protiústavné, keďže Ústavný súd SR sa už historicky vyjadril k nemožnosti svojvoľne a selektívne zavádzať imunitu v exekučných konaniach," poznamenal.

"Považujeme za absurdné, že vláda takýmto spôsobom rieši spor, ktorý vďaka pasivite BAT a účelovosti jej právnych krokov trval 14 rokov, vďaka čomu pôvodná suma z nezaplatených faktúr vo výške 9 miliónov eur narástla o zákonné úroky z omeškania na 30 miliónov eur," upozornil.

"Navyše, k tejto situácii ani nemuselo prísť, keďže v priebehu sporu sme BAT ponúkli viacero alternatív jeho urovnania a aj po jeho právoplatnom skončení sme uprednostňovali také riešenia, aby sa BAT vyhla exekúcii a nebola tak ohrozená jej schopnosť vyrábať a dodávať teplo," podčiarkol.

Premiér v stredu v súvislosti so schválením návrhu novely zákona o tepelnej energetike uviedol, že štát nebude pri 100-% štátnych teplárenských firmách tolerovať vytváranie miliónových súdnych sporov "z ničoho".

"Rešpektujem rozhodnutia súdov, nepôjdem v žiadnom prípade proti nim. Nebudeme však tolerovať vytváranie 30-miliónových súdnych sporov z ničoho. Prijali sme preto dnes rozhodnutie a dávame do parlamentu návrh, že exekučnú imunitu budeme poskytovať aj všetkým spoločnostiam, ktoré sú 100-% štátne spoločnosti s povolením na výrobu a rozvod tepla," priblížil Fico.
Kabinet dnes na návrh premiéra odobril novelu zákona o tepelnej energetike, ktorým štátni držitelia povolenia na výrobu a rozvod tepla budú mať absolútnu exekučnú imunitu. "Cieľom návrhu zákona je poskytnúť ustanoveným aktívam držiteľa povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorý je právnickou osobou so stopercentnou majetkovou účasťou štátu, exekučnú imunitu," konštatuje sa v návrhu.

Subjektom exekučnej imunity má byť držiteľ povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorý je právnickou osobou so 100-% majetkovou účasťou štátu. Predmetom exekučnej imunity má byť nehnuteľný majetok takéhoto subjektu, jeho peňažné prostriedky, pohľadávky a finančné nástroje v jeho vlastníctve, ako aj iný jeho majetok, ak slúži na výrobu a rozvod tepla.

Súvisiace články

Aktuálne správy