Dážď meteoritov premenil zaskočených dedinčanov na milionárov

, ČTK Foto: SITA

Niektorí dedinčania si za svoje nálezy mohli kúpiť automobily či dokonca domy.

Dedinčania vo východnom Turecku už zarobili viac ako milión tureckých lír (asi 327 333 eur) predajom úlomkov meteoritov, ktoré túto oblasť zasypali tento rok v septembri.

Obyvatelia Sariçiçeku v tureckej provincii Bingöl ešte stále prehľadávajú pole okolo dediny, a niektorí už si za zisky zo svojich nálezov mohli kúpiť automobily alebo dokonca domy. Meteority môžu vyniesť v prepočte až 55 eur za gram.

Asi najšťastnejší z 3200 obyvateľov dediny je tridsaťročný Hasan Beldek, ktorý našiel kus meteoritu vážiaci 1,5 kilogramu po tom, čo ho vyhrešila svokra, ktorej vadilo, že na rozdiel od ostatných ľudí je veľmi lenivý, aby aj on šiel hľadať.

"Už som tie jej reči nedokázal ďalej počúvať, a tak som sa rozhodol, že to skúsim," povedal novinárom. "Hľadal som asi tri štyri hodiny, keď mi udrel do očí čierny kameň väčší ako mužská päsť." Za kameň už odmietol ponuku na 350 tisíc lír, pretože verí, že nakoniec ho predá za viac. Všetky peniaze chce použiť na otvorenie cukrárne v Istanbule spoločne so svojimi bratmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy