Európania majú v bankách stovky miliárd eur, nevyužitých

, investujeme.cz Foto: thinkstock

V bankách ležia ladom stovky miliardy eur, ich využitie nie je podľa Európskej komisie optimálne. Chce ich z bánk vytiahnuť na kapitálový trh, kde ich sprístupní firmám k investíciám. Kľúčovú úlohu majú zohrať aj finanční sprostredkovatelia.

Ľudia v Európskej únii sú konzervatívni a svoje úspory radšej zverujú bankám než kapitálovým trhom. Lenže peniaze v bankách sú v rukách bánk, ktoré rozhodujú, komu ich požičajú a komu nie. Pri tomto procese sú zviazané prísnou reguláciou, ktorá im neumožňuje efektívne financovať napr. mladé, rozvíjajúce sa firmy. To dokáže ľahšie kapitálový trh. Ale tam nie je dostatok peňazí, pretože peniaze sú uložené v bankách.

Európska komisia plánuje zapojenie súkromných úspor vo väčšej miere do kapitálového trhu. V Zelenej knihe Vytvárania únie kapitálových trhov počíta s významom finančných sprostredkovateľov. "Únia kapitálových trhov by mala zlepšiť tok kapitálu pomocou efektívnej trhovej infraštruktúry  a sprostredkovateľov od investorov po európske investičné projekty, a tak zlepšiť alokáciu rizika a kapitálu v rámci celej EÚ a v konečnom dôsledku urobiť Európu odolnejšiu voči budúcim otrasom. "

Cieľom Európskej komisie je, aby aj menšie podniky mali možnosť získať kapitál na kapitálových trhoch obdobne ako veľké firmy. "Zatiaľ čo kapitálové trhy sú zamerané prevažne na priame financovanie, sú tiež úzko prepojené s finančnými sprostredkovateľmi, ktorí často smerujú finančné prostriedky od sporiteľov k investorom," spomína Zelená kniha význam finančných poradcov.

Európska komisia tak počíta so zapojením finančných sprostredkovateľov do vytvárania únie kapitálových trhov. Bez finančných sprostredkovateľov by ľudia peniaze z bánk nevybrali a neinvestovali ich do akcií a dlhopisov, napríklad prostredníctvom podielových či penzijných fondov. Investície sú pritom základom pre dlhodobý a stabilný ekonomický rast.

Najdôležitejšou komoditou na finančných trhoch je dôvera. "Posilnenie dôvery retailových investorov pre kapitálové trhy a finančných sprostredkovateľov by mohlo zvýšiť tok úspor domácností (dnes uložených prevažne vo vlastníctve domu alebo bytu a bankových vkladoch) do nástrojov kapitálového trhu. Investície do kapitálových trhov pritiahnu retailových investorov len vtedy, ak týmto trhom aj finančným sprostredkovateľom, ktorí na nich pôsobia, dôverujú a ak sa domnievajú, že môžu bezpečne zaistiť lepšie výnosy zo svojich úspor."

Zelená kniha Vytvárania únie kapitálových trhov sa nepáči stavebným sporiteľniam. Tie sa môžu obávať nielen "samovoľného odlivu klientov", ale ak sa Európska komisia presunie k podpore kapitálového trhu na úkor bankovníctva, môže obmedziť alebo zakázať podporu bankových produktov, medzi ktoré stavebné sporenie patrí.

Naopak finančným poradcom priznáva Európska komisia ich význam. Bez investičných sprostredkovateľov a investičných poradcov sa presun úspor z bánk na kapitálové trhy uskutočniť nedá. Investície si ľudia môžu nakúpiť buď prostredníctvom finančného poradcu, alebo najčastejšie v banke. A banky sa svojich vkladov vo väčšej miere zbavovať chcieť nebudú.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy