Správny výber: Investície, ktoré vám môžu pomôcť zarobiť na globálnom otepľovaní

, MarketWatch Foto: thinkstock

Globálne otepľovanie je skutočnosť, tvrdí to až 97 % z vedcov. Dokonca aj väčšina tých, ktorí sa označujú za "konzervatívnych". Debata by sa preto nemala niesť, či sme na strane popieračov klimatických zmien, alebo nie, mali by sme sa čo najskôr prispôsobiť vedecky preukázanému trendu globálneho otepľovania.

V mnohých ohľadoch je skutočne ťažké dokázať, že nejaké globálne otepľovanie existuje. Skutočnosť je skutočnosť, veda je veda a politika je politika. Nikto presne nevie, ako dosiahnuť rovnováhu medzi firmami, spotrebiteľmi a životným prostredím. Ale to, čo je stále jasnejšie, je, že otepľovanie bude mať dramatický dopad na globálnu ekonomiku. Ak sa považujete za dlhodobého investora a hľadáte pozíciu pre portfólio na nasledujúce desaťročie alebo dve desaťročia, globálne otepľovanie je jedným z trendov, ktoré by ste mali vziať do úvahy.

Poďme sa pozrieť na niektoré investičné nápady, ktoré dokážu ochrániť vaše portfólio pred dopadmi globálneho otepľovania, a rovnako aj pozíciu, vďaka ktorej by ste si dokázali pripísať zisky v niektorých priemyselných odvetviach a dokonca ťažiť zo zmien v globálnom podnikateľskom prostredí.

Voda
Z nedostatku vody sa stáva dlhodobý trend. Nedávna správa Svetového ekonomického fóra vyzdvihuje vodu ako kľúčovú globálnu výzvu pre ekonomickú bezpečnosť. "Celosvetovo sa očakáva, že dopyt po vode bude do roku 2013 prevyšovať ponuku o viac ako 40 %, " odhaduje WEF. Samozrejme, že rast dopytu a nedostatok v dodávkach znamená, že spoločnosti poskytujúce pitnú vodu sa dostanú do favorizovanej pozície. A vzhľadom k tomu, že väčšina vodární sú v monopolnom postavení, rovnako ako elektrárne, je ľahké pochopiť, prečo dávajú tieto akcie zmysel pre dlhodobé investície.

Podľa trhovej kapitalizácie patria k najväčším hráčom American Water Works, Aqua America a  American States Water. Všetky majú trhovú kapitalizáciu okolo 1.5 miliardy dolárov, alebo viac a vyplácajú dividendy na úrovni 2,2 % alebo viac. Ak dávate prednosť širšiemu záberu, existuje niekoľko možností obchodovať pomocou fondov, niektoré majú celkom rozumnú cenu nákladov a sú aj celkom dobre diverzifikované. Niekedy stoja za fondmi samotní výrobcovia pre toto odvetvie priemyslu.

Poľnohospodárstvo
Ruka v ruke s rastúcim dopytom a nedostatkom vody je rastúci dopyt a nedostatok potravín po celom svete. Ale nie je to len nedostatok vody, čo brzdí potraviny v raste. Svetová populácia stále rastie a na rozvíjajúcich sa trhoch je kuracie a hovädzie mäso čoraz drahšie. Jeden príklad za všetky: správa Euromonitoru od roku 2014 ukázala, že spotreba mäsa v Indii vzrástla takmer o 50 % od roku 2009, a to vďaka zlepšeniu životnej úrovne. Pokiaľ ide o akcie agrobiznisu, dvaja z najväčších hráčov sú Syngenta a Monsanto. Obe spoločnosti predávajú poľnohospodárske chemikálie a hnojivá, a vyvíjajú pesticídy, herbicídy a škodcom odolné semená. V tejto súvislosti vám určite zíde na um strach z "geneticky modifikovaných organizmov," ako súčasť potravín, ale aj tlak na vytvorenie ekologického poľnohospodárstva bez chémie. Ale musíme si uvedomiť, že obe spoločnosti predávajú semená, ktoré nie sú GMO, a že tzv. bioprodukty sú pre spotrebiteľa drahšie a prinášajú oveľa menej zisku pre poľnohospodárov.

Je to podobné ako moralizovať nad "zelenou energiou " a záujmami ropných spoločností. Aj tu budú víťazi a porazení a  boj nemusí vždy vyhrať ten, kto má najlepšie morálne argumenty. Ale v dohľadnej budúcnosti, Monsanto a Syngenta určite nebudú trpieť núdzou o prácu. Zásoby potravín zostanú naďalej pod tlakom kvôli rastu počtu obyvateľov a globálnemu otepľovaniu. Navyše Monsanto má záujem o vytváranie chutnejších a životaschopnejších ekologických kultúr. Nie však z laboratórií frankenstienovských vedcov, ale skôr "staromódnym krížením." Takže aj v prípade, že sa oblasť v nasledujúcich rokoch posunie ďalej od pesticídov, nemusí to nutne znamenať koniec tohto obra v agrobiznise.

Solárna energia
Investori, ktorí verili zelenej energii, zažili v uplynulých rokoch  mnoho vzostupov aj pádov. V roku 2012 to bola záplava lacných solárnych panelov z Číny, ktoré stlačili dolu zisky mnohých solárnych firiem v Amerike. Ale musíme spomenúť aj pozitívnu stránku veci, dostupnosť panelov pretlačila slnečnú energiu do hlavného prúdu záujmu. Priemysel si užil trocha oživenia, ale teraz sme opätovne svedkami, ako lacné fosílne palivá odsunuli solárnu energiu na menej atraktívnu druhú koľaj.

Ak by ste investovali do megatrendu globálneho otepľovania, krátkodobá volatilita solárnych akcií by vás nemala znervózňovať. To, čo hľadáte, je dlhodobo rastúci trend vo využívaní solárnej energie, a preto sa musíte zamerať na veľkých hráčov na tomto piesočku, tých, ktorí majú pozíciu z ktorej sa dá ťažiť. Ak sa pozrieme na kľúčové mená vo výrobe solárnych panelov v USA, akcie First Solar a Sunpower stoja za zváženie. Trhová kapitalizácia je nad troma miliardami dolárov a obe sú ziskové. Pre porovnanie, iné firmy zo solárneho biznisu, hlavne montéri panelov, sú v červených číslach práve kvôli nepriaznivému pomeru cien solárnych a fosílnych palív. Akcie First Solar tento rok rástli o 18 %.

Okrem toho, solárne fondy, ako je Guggenheim Solar ETF, predstavujú alternatívu k mnohým  čínskym solárnym spoločnostiam, ktoré môžu byť malé, nerentabilné, a náchylné k veľkému poklesu. A navyše nepotrebujete hľadať diverzifikáciu. Ak veríte solárnej energii ako riešeniu v otázke uhlíkových emisií, môžete sa zamerať na najväčšie mená a spoliehať sa na súvahu a ziskovosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy