Čína chce uľahčiť vstup zahraničných investorov do krajiny

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa snaží prilákať do krajiny zahraničné investície. Tie by mali v podporiť dynamiku v aktuálnej situácii, keď sa rast druhej najväčšej svetovej ekonomiky spomaľuje. Informovala o tom agentúra Reuters.
K prilákaniu investorov by malo pomôcť „výrazné uvoľnenie“ podmienok, povedal dnes čínsky prezident na stretnutí skupiny Ázijsko-pacifickej hospodárskej spolupráce (APEC) v Manile. „Urýchlime reformy prístupu k zahraničným investorom.“ Peking chce zahraničným investorom uľahčiť vstup, zvýšiť ochranu súkromného vlastníctva a vytvoriť otvorené, transparentné a férové trhové prostredie. „Dvere Číny pre okolie zostanú vždy otvorené,“ uviedol Si.
Druhá najväčšia svetová ekonomika po USA vzrástla v 3. kvartáli medziročne o 6,9 %. To bolo najpomalšie tempo jej expanzie od globálnej finančnej krízy. Jedným z dôvodov sú aj chýbajúce impulzy v podobe investícií. Čínska centrálna banka na podporu rastu v priebehu roka už šesťkrát znížila úrokové sadzby.
Nádej na stabilizáciu priniesli aktuálne údaje z realitného trhu. Ceny domov v októbri po vyše roku vzrástli, aj keď len medziročne o 0,1 %. Na realitný sektor pripadá asi 15 % výkonu čínskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy