Euro a akcie sa po útokoch v Paríži prepadli, pokles má byť ale krátkodobý

, ČTK Foto: SITA

Kurz eura dnes v Ázii klesol a pokračoval vo svojom zostupu k najnižším úrovniam za viac ako šesť mesiacov. Reagoval tak na piatkové teroristické útoky v Paríži.

Globálne akciové trhy čaká dnes s najväčšou pravdepodobnosťou pokles, ten ale bude podľa analytikov len dočasný. Dlhodobejší vplyv piatkových udalostí na finančné trhy ani ekonomiku väčšina ekonómov neočakáva, uviedla agentúra Reuters.

Analytici predpokladajú, že investori, najmä v Európe, budú teraz opatrnejší. "Môže nastať čisto psychologický efekt, ktorý odradí investorov od väčšej aktivity, pokiaľ nebude situácia jasnejšia," povedal agentúre Reuters analytik firmy IG France Alexandre Baradez.

Podľa ekonómov môže všeobecný charakter piatkových útokov, na rozdiel od januárových zacielených akcií v Paríži, poškodiť cestovný ruch Francúzska, ktorý sa na výkone jej ekonomiky podieľa 7,5 percentami. Málokto ale čaká podobne výrazné dopady, aké mali na trhy útoky teroristov na New York z 11. septembra 2001.

Ázijské burzy všeobecne oslabovali a ich najširšiu index MSCI strácal v prvej časti obchodovania okolo jedného percenta. Podobným tempom oslaboval tiež index tokijskej burzy Nikkei, aj keď ten dnes negatívne ovplyvnili údaje o nepriaznivom vývoji japonskej ekonomiky.

Termínované kontrakty na americké akciové indexy ukazujú dnes na pokles o zhruba jedno percento. V piatok prišli správy o zhruba 130 obetiach teroristických útokov až po oficiálnom uzavretí amerických trhov.

Euro voči doláru oslabilo o pol percenta na 1,0710 dolára a priblížilo sa minime za šesť a pol mesiaca z minulého týždňa. Voči japonskému jenu európska mena klesla o 0,8 percenta na 130,65 JPY, čo bola jej najnižšia úroveň od apríla. Euro na dolár za posledný mesiac stráca zhruba sedem percent a jeho prepad súvisí najmä s vyhliadkami na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy