HDP Grécka v 3. kvartáli klesol menej, ako sa čakalo, a to o 0,5 %

Kapitálové kontroly, ktoré v lete zaviedla grécka vláda, nakoniec uškodili ekonomike menej, ako odborníci očakávali. Podľa štatistického úradu ELSTAT sa hrubý domáci produkt (HDP) Grécka v období júl-september znížil medzikvartálne o 0,5 %. Informovala o tom agentúra Reuters.
Analytici, ktorých Reuters oslovila, pritom odhadovali, že sa výkon gréckej ekonomiky v 3. štvrťroku prepadne o 2,7 %. V 2. kvartáli pritom ešte vzrástol o 0,4 %.
V medziročnom porovnaní klesol HDP Grécka za tri mesiace do konca septembra o 0,4 % po 1,1-% raste v 2. štvrťroku tohto roka.
Grécka vláda koncom júna zaviedla kontroly kapitálu, aby zabránila úniku peňazí do zahraničia a obmedzila aj výbery z bankomatov na 60 eur denne. Ľudia totiž doslova vybielili svoje bankové účty zo strachu, že krajina vystúpi z eurozóny a vráti sa k drachme. Ekonómovia sa preto obávali, že tieto opatrenia tvrdo zasiahnu ekonomiku.
Výsledky za 3. kvartál tak vyvolávajú nádej, že recesia gréckeho hospodárstva bude tento rok možno nakoniec miernejšia. Niektorí experti sa už poponáhľali s revíziou svojich prognóz a najnovšie predpovedajú Grécku pokles HDP za celý rok o 1 %.
Oficiálna predpoveď Atén však stále počíta so znížením HDP za celý rok o 1,4 %, čo sa zhoduje s odhadom Európskej komisie aj s odhadom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Súvisiace články

Aktuálne správy