Miliardár o pracovnom trhu blízkej budúcnosti: Umelá inteligencia nás vyženie na pasienky

, CNBC Foto: YT/DowntownWPB

Nebude to príliš dlho trvať a ľudia môžu zabudnúť na svoje doterajšie zastarané pracovisko vďaka exponenciálnemu rastu umelej inteligencie, myslí si miliardár Jeff Greene.

"Keď sa po prvýkrát objavil spaľovací motor, koče už viac nepotrebovali kone, všetky sme v tom čase mohli vypustiť pásť sa," povedal Greene v televízii CNBC, keď porovnával dnešné pokroky v automatizácii s históriou. "My sa teraz chystáme ničiť podobným spôsobom pracovné miesta. Všetko prevezme softvér, počítače, roboti… spôsobí to situáciu, že čoraz viac amerických robotníkov  sa ocitne na okraji spoločnosti," vyjadril sa  Greene.

"Umelá inteligencia už dosiahla úroveň, že dokáže zvládať úlohy človeka, ktorý má IQ 100." Za predpokladu, že ročný nárast bude predstavovať 1,5 percenta, je presvedčený, že "za desať rokov umelá inteligencia zvládne úlohy človeka s IQ 120."

A čo to znamená pre ekonomiku? Podľa 60-ročného floridského realitného magnáta mieri americká ekonomika "smerom z útesu," pretože ako republikáni, tak aj demokrati sa snažia používať tradičné riešenia pre "netradičné problémy."

"Súčasný model nefunguje. Musíme vymyslieť spôsob, ako objaviť ekonomiku," naliehal Greene, ktorí sa zúčastní na decembrovej konferencii významných investorov a politických osobností v Palm Beach, v nádeji, že sa tam bude hovoriť o týchto nových riešeniach.

Greene sa stal miliardárom po prasknutí realitnej bubliny na trhu s bývaním v priebehu finančnej krízy. Od vtedy sa mu podarilo strojnásobiť svoje bohatstvo investovaním do nehnuteľností. "Ja nie som mimoriadne optimistický, ani pesimistický, nie som býk ani medveď, " tvrdí o svojom vzťahu k akciám, pokiaľ ide o možné zvýšenie úrokových sadzieb na budúci mesiac FEDom. "Myslím si, že úrokové sadzby sa chystajú rásť veľmi skromne," predpovedal. "Akcie ale busú stále vynášať celkom dobre, ja by som sa nečudoval, keby sme videli hojdačku na úrovni pohybu 5 – 10 percent v oboch smeroch počas nasledujúcich 12 mesiacov."

Súvisiace články

Aktuálne správy