Morgan Stanley: 7 najväčších ekonomických rizík súčasnosti

, Morgan Stanley Foto: SITA

V základnom scenári banka počíta s pokračujúcim miernym oživením, definuje však aj riziká, ktoré môžu prevrátiť svetový poriadok hore nohami.

1. Silný americký dolár, jastrabovitý Fed a oslabujúca spotrebiteľská dôvera
V rizikovom scenári Morgan Stanley americký dolár ďalej posilňuje a Fed napriek nižšej ako vytúženej 2 % inflácii zastáva nekompromisný postoj voči menovej politike, ktorú nemieni opäť uvoľniť. Znamenalo by to zvýšenie volatility na trhoch rizikových aktív a spolu so slabším ekonomickým rastom by to dopadlo na spotrebiteľskú dôveru aj výdavky.

2. Politická neistota a silné euro sa podpíšu na investíciách v Európe
Slabý ekonomický rast sa môže začať premietať do zníženia kapitálových výdavkov a produktivity, varuje Morgan Stanley. Absencia rastu a silnejšie euro môžu spôsobiť recesiu v eurozóne počas 3 až 6 mesiacov. ECB by bola nútená predĺžiť program kvantitatívneho uvoľňovania až do roku 2017.

3. Japonsko zasiahne slabší globálny dopyt
Pomalé oživenie spotrebiteľských výdavkov by mohlo viesť k stagnácii kapitálových investícií. Dopyt po vývozoch môže klesnúť a finančné trhy môžu prejsť korekciou.

4. Čínske snahy stimulovať ekonomiku nebudú efektívne
Rizikový scenár Morgan Stanley počíta so zrýchlením odlivu kapitálu z Číny, čo by tamojšiu centrálnu banku prinútilo utiahnuť menovú politiku práve v čase, keď ekonomika čelí deflačným tlakom.

5. Indii sa nepodarí uskutočniť kľúčové reformy
Neúspech v komunálnych voľbách môže prinútiť indického premiéra Narendra Módího vzdať sa plánov na konsolidáciu verejných financií a začať naopak zvyšovať štátne výdavky. V reakcii na to by klesla dôvera investorov v túto krajinu, čo by viedlo k spomaleniu investícií a oslabeniu indickej rupie.

6. Brazília opráši starú politiku
Vláda by mohla znížiť dane v snahe stimulovať rast. Mohlo by to viesť k zvýšeniu výnosov z dlhopisov a spochybniť schopnosť krajiny splácať obrovské dlhy, ktoré za roky nahromadila. Mena by reagovala ďalším poklesom, čo by viedlo k nárastu inflácie.

7. Nízke ceny ropy a medzinárodná situácia zdecimujú Rusko
Klesajúce ceny ropy by mohli destabilizovať rubeľ, prinútiť centrálnu banku k zvýšeniu úrokov a uvaleniu kapitálových kontrol. Keď k tomu pripočítame sankcie, nikto by sa už ani nepozastavoval nad prípadným zrýchlením odlivu kapitálu.

Súvisiace články

Aktuálne správy