Priemysel SR sa vyvíjal lepšie ako priemer EÚ

Septembrová priemyselná výroba v rámci celej Európskej únie medzimesačne klesla o 0,1 % a medziročne stúpla o 1,8 %. Na Slovensku sa medzimesačne zväčšila o 2,2 % a medziročne o 7,2 %

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v septembri medzimesačne oslabila o 0,3 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 0,1 %. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka sa septembrová priemyselná výroba eurozóny zväčšila o 1,7 % a v rámci celej EÚ posilnila o 1,8 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Priemyselná výroba na Slovensku sa v septembri medzimesačne aj medziročne vyvíjala lepšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú EÚ. Oproti augustu totiž posilnila o 2,2 % a v porovnaní so septembrom minulého roka vzrástla o 7,2 %. Medziročný rast bol na Slovensku v rámci členov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, tretí najvýraznejší.

Medzimesačne sa v rámci krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, produkcia priemyslu najvýraznejšie znížila v Írsku (-2,4 %), v Litve (-2,3 %) a v Grécku (-1,9 %). Najsilnejší rast septembrovej priemyselnej výroby oproti augustu evidovali Chorvátsko (5,9 %), Maďarsko (2,9 %), Česká republika (2,6 %) a Slovensko (2,2 %).

Najviac medziročne priemyselná produkcia posilnila v Írsku (14,6 %), v Maďarsku (7,9 %) a na Slovensku (7,2 %). Medziročný pokles evidovali Holandsko (-5,6 %), Estónsko (-4,1 %) a Litva (-0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy